Connect with us

Hirdetés

technokrata

Benzinár-emelkedés egy téves online hír miatt?

Kütyük

Benzinár-emelkedés egy téves online hír miatt?

Érzékenyen reagál az olajpiac minden hírre – még arra is, ami nem igaz.

A második iraki háborút arra használták fel az olajtermelő országok javát tömörítő OPEC szervezet tagjai, hogy megemeljék az olaj hordónkénti árát – ehhez persze a felfutó világpiaci kereslet is hozzájárult. India, de főleg Kína egyre nagyobb energiaéhsége a fekete arany felett rendelkező közel-keleti államokat sosem látott termelésre sarkallta, de – szezontól és terrortámadásoktól függően – néha még így sem állják a rohamot. A piac tehát olyan állapotba került, hogy minden egyes hírre, ami az olaj termelésére, szállítására, raktározására, feldolgozására vonatkozik, érzékenyen reagál.

Erre szolgált példával az élet tegnap. Egy oklahomai televízióállomás téves információt tett közzé website-ján: a tulsai KOTV jelentése szerint villámcsapás érte az egyik helyi olajfinomító üzemet. A riport arról számolt be, hogy az elektromos kisülés tüzet okozott, és ezért leállt a munka. Ez a hír aztán villámgyorsan terjedni kezdett az olaj kereskedésével foglalkozók között, így csak a fenti esemény miatt alig néhány óra alatt 40 centtel drágult az olaj hordónkénti ára. Amennyiben ugyanis igaz lett volna az értesülés, az azt jelentette volna, hogy az igencsak csúcsra járatott olajfinomítási kapacitások egyikének kiesésével azonnal hiány alakult volna ki a piacon, amit az eladók magasabb árral igyekeztek betömni.

Nem sokkal később azonban a finomítással foglalkozó vállalat bejelentette, hogy a tévéadó értesülései teljességgel tévesek, ezért a csatorna levette a hírt website-járól. A történet itt véget is ért, viszont olajpiaci hatásán túlmutató konzekvenciával szolgált. Megismerésével érthetőbbé válik ugyanis azoknak az online csalóknak a mozgatórugója, akik direkt terjesztenek hamis adatokat egy-egy kisebb tőzsdei cégről, hogy papírjaik értékét a szándékainak megfelelően felfelé vagy lefelé mozdítsák el. Annak ellenére, hogy a KOTV rosszhiszeműségére nem derült fény, vagyis egyszerű félretájékoztatást követtek el a hozzá tartozó site üzemeltetői, mégis jelentősen képesek voltak befolyásolni egy olyan piacot, ami igen kiélezetten figyel minden, a tevékenységét érintő hírre.

Szerencsére a korrekció elég gyorsan jött ahhoz, hogy ez a kilengés a benzinárakban ne jelentkezzen; de pár napos hallgatás szinte biztosan megkönnyítette volna a világ összes autó- és motortulajdonosának pénztárcáját a drágább üzemanyag miatt.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés