Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenütt Internet – hogyan reagálunk rá?

Kütyük

Mindenütt Internet – hogyan reagálunk rá?

Felmérés az „always connected” emberi életre gyakorolt hatásáról.

Igazi 21. századi jelenség: az emberek egy jelentős része mindig online. Internetre csatlakozik a munkahelyén, otthonában, az iskolában – és a hordozható kommunikációs készülékek illetve a vezetékmentes hálózati hozzáférések térnyerésének köszönhetően már szinte minden helyen és időben. Utazás közben ellenőrizzük e-mailjeinket, néhányan már VoIP-készülékkel telefonálnak közterületekről is, sokan notebookkal mennek kávézni, és így tovább. Vagyis az Internethez való hozzáférés jelentősen átalakította, átalakítja szokásainkat, de azt, hogy erre miként reagál az ember, még nem sokan vizsgálták.

Nemrég jelent meg egy, a Zogby International által végzett felmérés (természetesen az Interneten), amely 1066 amerikai megkérdezésével jött létre. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire és miként befolyásolja életünket a Világháló, a mindennapos szélessávú hozzáférés a médiatartalmakhoz és a mobil eszközök rendszeres használata. Ennek során kiderült, hogy a válaszadók fele lecserélné jelenlegi kábeles vagy műholdas televíziós szolgáltatását, ha az IPTV ugyanazt a tartalmat elérhetővé tenné. A 18 évesnél fiatalabb gyerekkel bírók válaszadóinak 64 százaléka ennek mobil változatát alkalmasnak tartja csemetéi szórakoztatására, ám 70 százalékuk nem fizetne elő, ha felkínálnák neki a lehetőséget. Érdekes, hogy 81 százalékuk pedig egyenesen rossz ötletnek minősítette, hogy a gyerekek mobiltévéhez jussanak mobiltelefonon és más kézi készülékeken keresztül. És ha már a mobil televíziózás: a kutatásban részt vevők alig 20 százaléka nyilatkozta, hogy ha jó minőségű TV-szolgáltatást használhatna mobil készülékén, akkor többet nézné az adásokat. Igaz, hogy a 18-34 év közötti korosztály vizsgálatakor ez a részarány 40 százalékra ugrott, a felmérés szerint.

A válaszadók 38 százaléka gondolta úgy, hogy a nagysebességű Internet-csatlakozás és az Internet-képes eszközök túlságosan összekötik munkájukkal. 70 százalékuk ugyanakkor ez utóbbi készülékek függőjének vallotta magát; viszont pozitív, hogy háromnegyedük úgy nyilatkozott: találkozó esetén vagy vendéglőkben illetlenség a mobil eszközöket használni. Még több válaszadó, összesen 80 százalékuk mondta azt, hogy az Internet-képes eszközök használatát tiltani kellene vezetés közben. Ez a magas arány néhányuk személyes tapasztalataira alapul: a felmérésben részt vett amerikaiak 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy majdnem baleset áldozatává vált, amikor menet közben e-mailjeit böngészte. Pikáns érdekesség, hogy 5 százalék elárulta: e-mailjeit néha a fürdőszobából is ellenőrzi.

Optimistán tekintett az amerikaiak többsége a jövőbe: 88 százalékuk szerint a következő 5 év során a videofon, vagyis a videós kapcsolatot létrehozó mobiltelefon valósággá válik, 89 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy ugyanezen időszak alatt a jó minőségű TV és az Internet összefonódik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés