Connect with us

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W880i – penge Walkman

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W880i – penge Walkman

A kóros fogyókúra divathullám szépen lassan az összes mobilgyártót megfertőzi. A sort a Motorola kezdte az óriási sikert aratott RAZR V3-mal, aztán pedig szépen lassan az összes gyártó, így például a Samsung és a Nokia is beállt a sorba. Az utolsók egyike a Sony Ericsson: a gyártó első karcsú mobiljára egészen mostanáig kellett várnunk.

Felettébb hosszú út vezetett 2007. február 6-ig, vagyis a Sony Ericsson W880i hivatalos bejelentéséig. A történet valamikor 2006 októrberének közepén kezdődött, amikor is felröppentek az első pletykák azzal kapcsolatban, hogy a japán-svéd gyártó egy vadonatúj, ultra-vékony készülék fejlesztésén munkálkodik. Kémfotók ekkor ugyan még nem voltak elérhetők, de tulajdonképpen már az összes technikai specifikációra fény derült.

Az akkor még Sony Ericsson Ai fejlesztési kódnevet viselt telefon első kémfotói november közepén bukkantak fel, majd pedig nem sokkal később maga a gyártó is leközölt néhány fotórészletet a telefonról. Az izgalom fokozása végett ugyebár. Végül aztán jött a pletyka, hogy a W880i lesz a cég első HSDPA modellje – ez azonban nem így van, de ez már csak február 6-án derült ki.

A Sony Ericsson W880i egy ideje már elérhető a hazai kereskedelmi forgalomban, de mivel a gyártó hazai képviselete állítólag mind a mai napig nem rendelkezik egyetlen tesztkészülékkel sem, az XXL GSM segítségét kértük az üggyel kapcsolatban. A tesztkészülék szinte azonnal megérkezett – köszönet érte!

Design

Az ultra-vékony jelző elég tág értelmezést kap mostanság a mobil piacon, hiszen ezzel illetik többek közt a nem is olyan vékonyka Nokia 6300-t, és a világrekorder, kevesebb mint 6 milliméteres Samsung U100-at. Nos a Sony Ericsson W880i valahol félúton jár az említett két modell között: a készülék 9,5 milliméter vastag. Ehhez egyébként 103 milliméteres hossz, 46,5 milliméteres szélesség, illetve 71 grammos tömeg társul. Lényeg a lényeg: a W880i könnyedén becsúsztatható a zsebünkbe, de akár egy kisebb női táskába is.

A nálunk járt modell a Flame Black fantázianevet viselte magán, ennek megfelelően felül fekete, alul pedig vörös színű volt. Megjegyzendő, hogy nem ez az egyetlen színváltozata a W880i-nek, ugyanis ezenkívül létezik még egy bizonyos Steel Silver, vagyis ezüst verzió. A telefon minősége meghaladja az átlagot: a fedlap kemény, az alsó szekció pedig puha, finom tapintású műanyagból készült.

Baloldalt legfelül található a dedikált zenegomb, lejjebb pedig a fedetlen Fast-Port-ra, illetve a gumifül alá rejtett bővítőslotra lehetünk figyelmesek. Ez utóbbiba Memory Stick Micro (M2) kártyákat lehet behelyezni – a gyári csomagban egy 1 GB-os példány lapul. A belső memória egyébként mindössze 16 MB kapacitású.

Jobboldalra került a hangerő- és zoomállításhoz használt +/- csúszka, illetve a kamera gombja. Az alsó és felső élek teljesen csupaszok.

Kijelző, billentyűzet

A TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző kapcsán kritika egyedül az átlagon aluli méretet érheti. A display 28×37 milliméteres fizikai mérettel, illetve 1,8 colos képátlóval rendelkezik, vagyis nem valami nagy. Kárpótlásul a rajta megjelenő vizuális tartalom teljesen korrekt minőségű, pixeleknek és ronda, darabos színátmeneteknek nyoma sincs. Ez persze azért el is várható. A QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontású panel 18 bites színmélységű (262.144 színárnyalat), vagyis hozza az ebben a kategóriában elvárható szintet.

A fényerő öt fokozatban állítható, így még tűző napsütésben sem lehetnek gondjaink a kijelző tartalmának leolvasásával. Ha esetleg nem tetszik az alapértelmezett vizuális téma, három további közül választhatunk, ezenkívül pedig kijelzővédőt és saját háttérképet is definiálhatunk. Az óra mérete két lépcsőben állítható. Az ízléses grafikákat felvonultató menürendszerben összesen tizenkét ikont találunk.

Ami szép, az nem feltétlenül jó – valahogy ez jutott elsőre eszembe a W880i billentyűzetéről. A minimalista design jegyében fogant billentyűzet gombjai rendkívül vékonyra, rizsszem méretűre sikeredtek, vagyis már az átlagos ujjmérettel rendelkező felhasználóknak is komoly gondjaik adódhatnak velük.

A felső szekció közepére került a jó öreg ötirányú navigációs gomb, mellette pedig két funkciógomb, egy net- és egy Activity menü gomb, valamint egy vissza- és egy törlő billentyű fedezhető fel. Érdekesség, hogy a telefont ez utóbbival tudjuk életre kelteni.

Kamera

Elég egyetlen pillantást vetni a hátlap szélére száműzött optikára, hogy kiderüljön: a Sony Ericsson W880i nem éppen egy fotózásra kihegyezett Cyber-shot modell. Mondom ezt elsősorban azért, mert az optika gyakorlatilag teljesen védtelen a karcolások ellen, ezenkívül pedig LED-segédfény sincs mellette, és bizony az autofókusz is hiányzik belőle.

A W880i kamerájával maximum 2 megapixeles fényképek készíthetők, de jobb, ha felkészülünk arra, hogy a digitális zoom ebben az üzemmódban nem hajlandó működni. Ehhez lejjebb kell venni a felbontást, mondjuk 1 vagy 0,3 megapixelre (VGA). Fotózás közben az optika képe a teljes LCD-t betölti és annak orientációja automatikusan függőlegesről vízszintesre vált.

Sorozatfelvétel készítésekor a felbontás VGA-ra redukálódik és egyszerre négy felvétel készül villámgyorsan. Panoráma módban három fotót lőhetünk egymás után, még pedig oly módon, hogy az előző kép szélét a szoftver ott hagyja nekünk a kijelzőn, így könnyebb a varratmentes összeillesztés.

Négyfajta zárhang közül választhatunk és persze a keretbefotózásnak sincs semmi akadálya. A fehéregyensúly (napos, felhős, fluoreszkáló, izzólámpás) könnyen személyre szabható és fekete/fehér, negatív, valamint szépia effektekkel is gazdagíthatók a fotók. Említést érdemel továbbá a dátumbélyegző, az önkioldó, az éjszakai mód, valamint a PhotoDJ képszerkesztő alkalmazás. A fotók MMS-ben, e-mailben és Bluetooth-on keresztül továbbíthatók ismerőseinknek.

Videózáskor bizony még mindig csak 176×144 pixel a maximális felbontás – kár érte! A második kamera VGA felbontású és videóhívásokhoz használatos. A videóbeszélgetések minősége három fokozatban állítható, és ha úgy gondoljuk, állóképpel helyettesíthetjük az élő videóképet.

Szolgáltatások

Talán már mondanom sem kell, hogy a Sony Ericsson W880i-n a legújabb, 2.0 verziószámú Walkman zenelejátszó szoftver kapott helyet, mely minden további nélkül képes többek közt az MP3, AAC, AAC+ és eAAC formátumú muzsikák megszólaltatására, természetesen akár a háttérben is. A véletlen- és ismétlő üzemmódos szoftver a következő EQ beállításokkal van felvértezve: normál, basszus, Mega Bass, beszéd, magaskiemelés. Ezenkívül említést érdemel még a széles sztereó funkció, a TrackID feature, a playlist támogatás és az albumkép megjelenítési opció. Most pedig következzék a telcsi legnagyobb hiányossága: a W880i-ből valamilyen érthetetlen okból kifolyólag kimaradt a sztereó FM rádió! Fekete pont!

Az ezer férőhelyes, jól áttekinthető és könnyen kezelhető telefonkönyvben minden egyes kontakthoz 22 különböző információ menthető el, ami a legtöbb esetben több mint elegendő. A T9 szótáras SMS szerkesztő sajnos nem írja, hogy hány karakter van még hátra az adott üzenetből, de sablonokkal és másol/beilleszt lehetőségekkel segíti a dolgunkat. A W880i-vel küldhetünk továbbá hang- és képüzeneteket, e-maileket (POP3, IMAP4), ezenkívül pedig RSS olvasó is van a készülékben. A naptár nem kezel külön eseménykategóriákat, az ébresztő viszont öt különböző időpontot támogat, és nem csak hanggal, hanem videóval is tud riasztani.

Szórakoztatásunkról egyetlen játék, a Quadra Pop nevezetű zenei tetris gondoskodik. A W880i-ről sem hiányoznak a már jól ismert ˝DJ˝ alkalmazások, mint például a VideoDJ, a PhotoDJ, illetve a MusicDJ. A hangfelvevő a telefonbeszélgetések közben is használható, ezenkívül pedig még időzítőt, stoppert, számológépet és kódmemóriát is kapunk a pénzünkért.

A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) Sony Ericsson W880i GPRS és UMTS kompatibilis, de az EDGE valahogy kimaradt belőle. Wireless fronton említést érdemel továbbá a Bluetooth 2.0 (A2DP), a vezetékes adatátvitelért pedig az USB 2.0 interfész felelős.

Konklúzió

A Sony Ericsson W880i egy divatos megjelenésű, ultra-vékony kialakítású Walkman készülék, mely 3G hálózatokban is használható, és szép a kijelzője, a kamerája pedig 2 megapixeles, de azért közel sem tökéletes. Figyelemre méltó próbálkozás a japán-svéd gyártótól, de ha kérhetek egy dolgot, akkor legközelebb a sztereó FM rádiót ne hagyják már ki egy ilyen zenemobilból, és a billentyűzetnek is szenteljenek egy kicsivel több figyelmet! Előre is köszönöm!

Pozitívum: divatos forma, jó minőség, szép kijelző, bővíthetőség, 2 megapixeles kamera, 3G videóhívás, Walkman zenelejátszó, nagy kapacitású telefonkönyv, GPRS és UMTS, Bluetooth 2.0, USB 2.0, diktafon, 1 GB-os memóriakártya és HPM-75-ös vezetékes sztereó headset a dobozban.

Negatívum: túl kicsi gombok a billentyűzeten, a kijelző lehetne nagyobb, nincs FM rádió és IrDA, hiányzik az EDGE és a HSDPA, a vaku nélküli kamera nem autofókuszos.

A cikk írásának időpontjában a Sony Ericsson W880i az XXL GSM-nél 98.900 forintos áron kapható.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin