Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adolf Hitler és az átlaginternetező

Kütyük

Adolf Hitler és az átlaginternetező

Idén mi nyertünk.

Többek között az új digitális demokrácia létrehozásával, a tartalmak ingyenes előállításával és a szakembereket megszégyenítő tudásával indokolta a tekintélyes egyesült államokbeli Time magazin, hogy idén az Év embere (Person of the Year) az internetező lett. A webező tömeg egy névtelen tagját – akinek leírása így szinte bármelyik internetezőre (akár ezen cikk olvasójára is) ráillik – választva az internetezők olyan jelölteket szorítottak, szorítottunk ki, mint például Irán miniszterelnöke, Mahmud Ahmadinedzsád, vagy Kína elnöke, Hu Csin-Tao, illetve az észak-koreai vezér, Kim Dzsong Il.

Az elmúlt egy évben igencsak megváltozott az Internet, hiszen rekordnépszerűségre tettek szert a webes naplók, azaz blogok. Hasonlóan kedveltté váltak az online videomegosztó site-ok (különösen a Youtube) és a közösségi oldalak (mint például a Myspace, vagy a napokban a 1,5 milliós felhasználószámot meghaladó Iwiw). Az új szolgáltatásokat már az átlaginternetező „tartja életben”: többnyire csak az üzemeltetés hárul a tulajdonosra, a tartalommal való megtöltésről azok a hétköznapi emberek gondoskodnak, akik mindezt többnyire hobbiból teszik.

Idestova 80 éve tart a Time magazin Év embere cím kiosztásának hagyománya: az újság 1927-ben ítélte oda a díjat – közel sem mindig köztiszteletben álló személyiségnek. 1938-ban, a második világháború kitörése előtti utolsó békeévben például Adolf Hitlert jutalmazta a titulussal a Time magazin (majd ’39-ben Sztálint – a generalisszimusz ráadásul ’42-ben újra ebben a szerepben tetszeleghetett); 1979-ben pedig az iráni sah hatalmát megdöntő Khomeini Ajatollah lett az Év embere. Az újság ugyanis aszerint választja ki az aspiránsokat, hogy azok mennyire voltak hatással az adott évben a hétköznapi emberek életére, mennyit foglalkoztak velük a hírek; és ebben nem játszik jelentős szerepet az, hogy az illető pozitív vagy negatív figura volt a nemzetközi porondon.

Volt már „Év embere” a számítógép is (1982-ben), vagy a „magyar szabadságharcos” (1956-ban). Tavaly Bill Gates, feleségével, Melinda Gates-szel, illetve az ír rockzenésszel, Bono-val közösen kapta meg az elismerést a fejlődő országok segítéséért tett erőfeszítéseikért, 2004-ben pedig Bush elnököt választotta a Time magazin. 2003-ban, az USA-Irak háború kitörésének évében az „Amerikai Katona” kapta az elismerést. Legtöbbször Franklin Delano Roosevelt részesült az elismerésben, legelső pedig Charles Lindhberg volt. A teljes lista az alábbi linken böngészhető.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés