Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb file-csere szolgáltatás zárta be kapuit

Kütyük

Újabb file-csere szolgáltatás zárta be kapuit

Az Edonkey file-csere hálózat üzemeltetője beleegyezett, hogy 30 millió dolláros kártérítést is fizet.

A Metamachine, mely cég az Edonkey mögött állt, végül kénytelen volt megadnia magát a jogvédők támadásainak. A New Yorkban lezajlott eljárás végén ugyanis a bíró a Metamachine ellen ítélt: a hétfői döntés szerint a vállalat felelőssé tehető azért, amiért engedte jogvédett dalok illegális terjesztését Edonkey hálózatán keresztül. A szintén decentralizált, P2P Overnet ugyancsak törvénysértőnek bizonyult a bíró szemében. Ezt követően a Metamachine jobbnak látta, ha megállapodásra lép a jogvédőkkel, így beleegyezett, hogy a szolgáltatás megszüntetése mellett 30 millió dollárnyi kártérítést is fizet.

Egy 2005-ös jogi eset teremtett precedenst arra, hogy a file-csere szolgáltatások illegálisnak nyilváníttathatók lettek. Az USA legfelsőbb bírósága állapította meg még tavaly júniusban, ami újabb lökést adott a jogvédőknek. A legtöbb, nagy hírnévre szert tett, file-cserével foglalkozó cég már bedobta a törölközőt, és vagy feladta, mint a Grokster vagy a Sharman Networks, vagy legális formában (és szinte teljesen nullára zuhanó népszerűségi mutatókkal) tért vissza a porondra. Mindazonáltal vannak még olyan bástyái az anonim file-cserének, amelyek erősen tartják magukat: ide sorolható például a Bittorrent. És vannak, amik kevésbé, mint például a Limewire.

Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy Jed McCaleb (a Metamachine alapítója) és Sam Yagan (a cég vezérigazgatója) kívánja-e valamilyen kalózkodás-mentes formában újraindítani az Eszamarat. Jelenleg a szolgáltatás site-ja egy szerzői jogi figyelmeztetést tartalmaz mindössze, mely arra hívja fel az odalátogató internetezők figyelmét, hogy a zenék és filmek ellopása törvényszegésnek minősül, és szerte a világon jogi lépéseket von maga után.

Mindazonáltal az Eszamár még nem halott: ugyan a megosztókliens hivatalos forrásból már nem érhető el, de a hálózat még mindig működik. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazást birtoklók továbbra is képesek csatlakozni egymáshoz, és megosztani file-jaikat egymással. A bíróságon történt megállapodás szerint azonban Yagan és McCaleb köteles lépéseket tenni annak érdekében, hogy ez az állapot megszűnjön – az Edonkey-ra tehát kimondták a halálos ítéletet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés