Connect with us

Hirdetés

technokrata

Neumann év – új időszámítás a hazai Internet-életben?

Kütyük

Neumann év – új időszámítás a hazai Internet-életben?

A társadalom valamennyi csoportjának elérhetővé szeretné tenni a Világhálót a kormány az elkövetkező években.

A tudás alapú gazdaság kiépülését adókedvezményekkel, a távközlési monopóliumok leépítésével, valamint a Sulinet expressz program elindításával fogja segíteni a kormány – mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési és Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn, a Műegyetemen a kormányzati Neumann-év megnyitásakor.

Kovács Kálmán szerint a legfőbb kérdés az, hogyan lehet Magyarország részese annak az európai programnak, melynek célja, 2010-re az Unió a világ legversenyképesebb és legdinamikusabban fejlődő nagy régiója legyen. Az informatikai miniszter szerint Neumann János példája a magyar szellem, az innovatív gondolkodás sikere, a kutató életműve szimbolizálja, hogy a technológiai fejlődés a haladás szolgálatába állítható.

A minisztérium szerint a korlátlan, széles sávú hozzáféréssel rendelkezők száma 2003-ban megkétszereződik, ezzel meghaladja a 100 ezret. A kormány célja az olcsóbb és gyorsabb széles sávú Internet-elérés alapjainak megteremtése.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat célul tűzte ki a digitális szakadék betemetését is; elhatározván a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását. Emellett kitért arra is, hogy a hírközlési törvény idei módosításának fő célja a monopóliumok leépítése és a valódi verseny létrehozása; várakozásaik szerint ez alacsonyabb díjakat és a szolgáltatások minőségének javítását eredményezi.

Magyar Bálin is fontosnak nevezte a jelenlegi monopolhelyzetek felszámolását, a piaci verseny kialakítását. A Sulinet expressz program kapcsán az oktatás miniszter kiemelte: céljuk az, hogy 2005-re Magyarország valamennyi iskolájában, múzeumában, könyvtárában, művelődési házában nagy sávszélességű Internet-kapcsolat működjön.

Az oktatási miniszter kifejtette, hogy nem csak a megfelelő informatikai eszközöket kell biztosítani az oktatási intézményekben, de szükséges a digitális tananyagok, adatbázisok megjelenítése az Interneten. Egyúttal közölte azt is, hogy a tárca tartalomfejlesztési céllal rövidesen programot ír ki, illetve pályázatot jelentet meg, amely átalakíthatja majd a magyar tankönyvpiacot is.

A megnyitón résztvevő Erkki Liikanen, az EU informatikai biztosa a arról beszélt: a tartalomfejlesztésnek és a széles sávú elérés elterjedésének párhuzamosan kell haladnia, s emellett az adatátvitel biztonságának megteremtéséről sem szabad megfeledkezni. Kitért arra is, hogy az informatikai fejlődésnek köszönhetően a magyar szakembereknek nem kell Magyarországot elhagyniuk ahhoz, hogy munkát vállaljanak az EU-ban, ma már számítógépes kapcsolatokon keresztül is megoldhatják a problémákat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés