Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Nokia új helymeghatározási technológiát vizsgál WCDMA hálózaton

Kütyük

A Nokia új helymeghatározási technológiát vizsgál WCDMA hálózaton

A tesztek sikeresek voltak, így a cella-pontosságú helyzet-meghatározás már a WCDMA hálózatokban sem probléma.

A Nokia és a finn Radiolinja mobilszolgáltató bemutatta a Nokia mPosition megoldás részét képező szolgáltatási terület-azonosító (Service Area Identity; SAI) helymeghatározó rendszer működését. A terepen elvégzett kísérletet a Radiolinja kereskedelmi bevezetés előtt álló WCDMA hálózatán bonyolították le, és a próba a felhasználó pozíciójának hálózati cella-pontosságú megállapításával jó eredménnyel zárult.

A legtöbbször mozgó gépjárműből lebonyolított teszthívásokat a finnországi Tampere környékén található városi és vidéki környezetben végezték el.

„A 3G helyhez kötött szolgáltatások jelenlegi tesztelése a Radiolinja és a Nokia közötti együttműködés természetes része” – mondta Ari Asikainen, a Radiolinja Origo Oy vezérigazgatója. „Megszerzett tapasztalatunk segít abban, hogy a 2G helyhez kötött szolgáltatásokat sikerüljön zökkenőmentesen úgy átemelnünk a 3G hálózatba, hogy a szolgáltatás minőségében a felhasználó semmilyen különbséget ne érzékelhessen.”

„A Radiolinjával nagyszerűen együttműködő Nokia bemutatta, mire képes a WCDMA helymeghatározó rendszer” mondta Heikki Hemmi, a Nokia Networks igazgatója. „A 2G-ből 3G-be vezető zökkenőmentes fejlődés gyakorlatban történő bemutatásának fontos lépését tettük meg.”

A szolgáltatási terület-azonosító (SAI) a WCDMA hálózatokon használt fejlett helymeghatározó technológia, melyet a mobil-előfizető tartózkodási helyének meghatározására, ennek révén pedig a mobil Internet kulcsfontosságú alkotóelemét jelentő helyhez kötött szolgáltatások kiválasztására és biztosítására használnak. A SAI helymeghatározó rendszer telepítése minimális további ráfordítással megoldható, mivel a GSM és a WCDMA hálózati architektúra ugyanazt a helymeghatározási számítási rendszert és átjáró mobil helyfelismerő (Gateway Mobile Location) szervert használhatja. Készülék-szinten sincs gyakorlatilag semmilyen kiadásra szükség, mivel a SAI rendszer működését nem kell külön támogatnia a telefonnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés