Connect with us

Hirdetés

technokrata

15-ször gyorsabb Internet, alacsony kiépítési költség

Kütyük

15-ször gyorsabb Internet, alacsony kiépítési költség

A Bell kutatólaboratóriumában olyan anyagokkal kísérleteznek, amelyek révén a jelenlegi maximális sebességhez képes jóval gyorsabban is haladhat(ná)nak az adatok.

A Lucent Technologies kutatórészlege, a Bell Research tartott egy kis bemutatót egy új megoldásról, amely akár a jövő adatkommunikációs technológia alapköve is lehet. A tudósok olyan polimer anyagot alkalmaztak, amely szinte hihetetlen sebességgel volt képes továbbítani az adatokat. A jelenleg használt optikai hálózatokon tipikusan 10 GHz-es körüli az adatátviteli sebesség, azaz egy másodperc alatt 10 milliárd ciklus zajlik le. Ez a Lucent technológiájával 145 (!) GHz-re növelhető.

Ugyan egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között sikerült ezt az átviteli sebességet produkálni, de amennyiben átültetik a valós életbe, akkor még a nagyobb audio- és videoállományok folyamatos, Internetről való lejátszása is realitássá válik. Erre meg is van minden esély, mert a polimer alapú anyagokkal való kísérletezések már több mint öt éve zajlanak.

A polimerek egyébként olyan vegyi anyagok, melyekben nagy molekulaláncok találhatók folyamatosan ismétlődő strukturális egységekben. Ráadásul az ilyen anyagok előállítása jóval olcsóbb, mint a jelenleg használt adatátviteli megoldásoké (például az üvegszálas kábelek). Így a nagyobb sebesség mellett még az ár tekintetében is előnyös a polimerek alkalmazása.

Mindenesetre a fejlesztők nem szeretnének előre inni a medve bőrére, ezért igen óvatosan nyilatkoznak a technológia alkalmazhatóságát illetően. Mivel az még közel sem megoldott, hogy több kilométeren keresztül is továbbítani lehessen ekkora adatmennyiséget egységnyi idő alatt, ezért a kutatók úgy vélik, további öt évre lesz szükség, hogy a piacra mehessen ez a technológia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés