Connect with us

Hirdetés

technokrata

Leáldozott a dízelmotor kora?

Garázs

Leáldozott a dízelmotor kora?

Halálos részecskéket pöfög ki és egy literből több károsanyagot állít elő, mint a benzinmotor. A dízelmotor negatívumai ellenére gazdaságos tulajdonságai miatt mindig is megtűrt hajtáslánc volt, ám a benzinesek fejlődésével úgy tűnik, hogy kora szép lassan leáldozik. Ezúttal pedig már állami szinten is tesznek ezért.

Meglepő módon a francia kormány hozza meg az első lépést a dízelmotorok ellen, holott Franciaországban a legnagyobb a dízel erőforrással értékesített gépjárművek száma – a lépés tehát nem véletlen. A kormány célja a széndioxid-kibocsátás általános csökkentése, valamint a városok szennyezettségének mérséklése.

Manuel Valls francia miniszterelnök új azonosító rendszer létrehozását jelentette be, amely már a jövő évtől monitorozná – első körben – az ország legszennyezőbb gépjárműveit. Az adatgyűjtés után a helyi hatóságok fognak majd bele a meghatározott szint alá eső járművekhez való hozzájutás korlátozásába.

alfaromeo_159_21_medium

Az új rendszer bevezetésével egyben Valls „hibának” titulálta a franciák dízelszeretetét, hozzátéve, hogy „ez ellen progresszíven teszünk, intelligensen és pragmatikusan.” Ennek keretében új intézkedések növelik a dízelüzemű gépjárművek adóját; első körben 2 százalékkal lesznek költségesebbek a gázolajt kortyoló új autók.

Ez is azt mutatja, hogy a dízelek kora leáldozhat. Európa történelmileg a gázolajt fogyasztó erőforrások legnagyobb kedvelője, az ilyen egységgel szerelt gépjárművek átlagos részaránya 55 százalék között mozog.

A dízelek kiemelkedően negatív hatása az egészségre jól ismert, és a benzinmotorok fejődésével egyre többen tesznek ellenük már kormányzati szinteken is. Az Egyesült Királyság például ultra alacsony emissziós zónákat hoz létre 2020-ig, ahová a legszigorúbb követelményeknek nem megfelelő dízelüzemű autókat hajtók csak súlyos sarcok megfizetésével mehetne be.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés