Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezt gondolják a szakemberek a kata átalakításáról

kata

E-gazdaság

Ezt gondolják a szakemberek a kata átalakításáról

Ezt gondolják a szakemberek a kata átalakításáról

A megkérdezett építőipari szakemberek 86 százalékát érinti valamilyen formában a kata átalakítása, többségüket hátrányosan.

Szinte senki nem tud megfelelni az új szabályoknak, nagy a tanácstalanság. Szomorú következmény, hogy a nyugdíj mellett dolgozók egy része inkább szögre akasztja a szerszámot és befejezi a munkát – derült ki a Mapei Kft. 100 szakember megkérdezésével készült gyorsfelméréséből.

A megkérdezett építőipari szakemberek mindössze 8 százaléka tud katás maradni. Őket nem érinti a változás, mert eddig is csak magánszemélyeknek dolgoztak. A válaszadók 5 százalékát érinti pozitívan a kata változása, amitől a piac tisztulását várják. Azonban a megkérdezett szakemberek többségét, 82 százalékukat hátrányosan érinti a változás, és nem csak a katázókat. Azok is hátrányt szenvednek, akik katás alvállalkozókkal dolgoztak, így közvetetten érinti őket a változás.

Véleményük szerint a kata átalakításának legfőbb hatása a fekete foglalkoztatás és a számla nélküli munka növekedése lesz, valamint emelkedni fognak a vállalási árak. Kisebb arányban számítanak szakemberhiányra, valamint tartanak attól, hogy nem lesz elég munka. A szakemberek töredéke vár pozitív hatásokat, mint a piac tisztulását, hogy kevesebb lesz a kontár és egyenlőbb lesz az árképzés.

„Tömeges problémáról van szó, sokakat érint a változás, ami átrendezi a piacot. Nagy a tanácstalanság és kapkodás a szakemberközösségben. így a legfontosabb most, a legjobb megoldások megtalálása. Igyekszünk információnyújtással és tájékoztatással minden segítséget megadni a szakembereknek”

– mondta Markovich Béla.

Összességében a szakemberek 80 százaléka ítéli meg kedvezőtlenül a kata átalakítását, mert cégeknek nem lehet számlázni, mert úgy érzik nem hagytak időt a felkészülésre, valamint mert jelentősen nő az adó- és adminisztrációs teher.

A megkérdezett építőipari szakemberek mindössze 20 százaléka ítéli meg pozitívan a változásokat. Véleményük szerint a kata igazságtalan volt, aránytalanul keveset adóztak a katások, és többen visszaéltek vele.

Markovich Béla szerint a színlelt foglalkoztatás reális mértékéről sokat elárul, hogy mindössze egyetlen válaszadó volt, ahol színlelt foglalkoztatás valósult meg, mert katásként alkalmazza a munkaadója. A válaszadók többsége fő, vagy mellékállású, illetve nyugdíj mellett dolgozó katás volt. Sajnos a nyugdíjasok közül többen jelezték, hogy szögre akasztják a szerszámot, és befejezik a munkát.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés