Connect with us

technokrata

Az Indiai-óceánba csapódtak az elszabadult kínai rakéta darabjai

FrissInfo

Az Indiai-óceánba csapódtak az elszabadult kínai rakéta darabjai

Az Indiai-óceánba csapódtak az elszabadult kínai rakéta darabjai

A Maldív-szigetek közelében értek “földet” a hordozó el nem égett részei.

Az Indiai-óceánba csapódtak vasárnap hajnalban a Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta darabjai a kínai állami média közlése szerint.

A koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozták meg. A New York Times a kínai űrkutatási hivatalra hivatkozva azt írja, hogy a Maldív-szigetek közelében értek földet a rakéta darabjai. A Föld légkörébe Földközi-tenger felett léptek be, majd a Közel-Kelet fölött átrepülve csapódtak az óceánba. Az Izraelben és Ománban élők a Twitteren számoltak be a rakétatörmelék észleléséről.

A darabok jelentős része a Föld légkörébe érve elégett.

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Azonban a 18 tonnás központi elem fölött a kínai űrhivatal elveszítette és attól tartottak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt.

“A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve (…), csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba” 

– idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

Forrás: HVG

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu