Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Bosch csoport topvezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

bosch

Digitális oktatás

A Bosch csoport topvezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

A Bosch csoport topvezetője tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

Dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt a vendége a győri Széchenyi István Egyetem Spinoff Extra elnevezésű rendezvényének.

A cég Magyarország egyik legnagyobb munkaadója, az intézmény fontos ipari partnere. A topmenedzser saját életútja mellett az innovációról, egy ötlet termékké válásáról és egy vállalkozás sikerre vezetéséről is beszélt.

A Széchenyi István Egyetem Spinoff Klub eseménysorozatának célja, hogy összekösse egymással a gazdaság, a vállalkozás, az innováció irboschánt érdeklődőket, s ezáltal olyan kapcsolatok szülessenek, amelyekből aztán kutatás-fejlesztési projektek vagy akár startup vállalkozások nőhetnek ki. Az intézmény Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának szervezői csapata ennek sikerén felbuzdulva hívta életre a Spinoff Extra című programot, amelynek során az érdeklődők testközelből ismerhetnek meg egy-egy ismert és elismert vezetőt.

Az egyetem Győri Innovációs Parkjában, vagyis a Kockában megrendezett első előadás vendége dr. Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban volt. Nem véletlen tehát, hogy a sorozat nyitóprogramját telt házzal rendezték.

 

„Dr. Szászi István járműmérnökként végzett, a PhD-fokozat megszerzése után tanársegéd, majd adjunktus lett. Ipari projektjei során bepillanthatott az üzleti szektor izgalmas világába, és a vállalati oldalon folytatta pályafutását. 2004-ben projektmérnökként kezdte karrierjét a Boschnál, majd számos különböző vezetői pozíció betöltése után 2021-től a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. Közel húszéves vezetői tapasztalattal rendelkezik, több mint huszonháromezer munkavállalóért felel, vezetőknek szóló mentorprogramokban vállal szerepet, tevékenységét 2023-ban Gábor Dénes-díjjal ismerték el”

– mutatta be az előadót dr. Rámháp Szabolcs, az est házigazdája, az egyetem oktató-kutatója.

„Kezdetben tudományos pályára készültem, de az ipari projektek megfertőztek, ezért 2004-ben meghoztam a döntést, és csatlakoztam a Bosch csoporthoz. Ettől függetlenül soha nem éreztem, hogy szakítottam a tudományos élettel, hiszen az iparban hasznosítottam korábbi kutatási eredményeimet”

– emelte ki dr. Szászi István. Munkahelyével kapcsolatban megemlítette, a Bosch a legnagyobb külföldi ipari munkaadó Magyarországon, nettó árbevétele a negyedik legmagasabb az országban, alkalmazottai a GDP mintegy három százalékát termelik meg. Saját szerepéről elmondta, Magyarország mellett a Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában található Bosch kereskedelmi egységek, valamint a Romániában és Bulgáriában található fejlesztési tevékenységek tartoznak a felügyelete alá.

 „Hazánkban működik a cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, ahol az autóipar jövőjét alakítjuk. Olyan projekteken dolgozunk, amelyek a járműgyártás következő nyolc-tíz évét határozhatják meg. Víziónk, hogy együtt innovatív technológiai partnerré váljunk egy ökoszisztémában”

– fogalmazott. Mint mondta, büszke arra, amit az elmúlt években kollégáival az ökoszisztéma alakításáért tett, mert a cég abban érdekelt, hogy ne csak önállóan, hanem a partnerekkel közösen tudjanak sikeresek lenni.

Az előadó kitért az innováció jelentőségére, amely minden esetben társadalmilag és gazdaságilag is hasznos ötletből indul. Hozzáfűzte, a Bosch alapfilozófiája, hogy csak olyan innovációkkal foglalkozik, amelyek az emberek életét jobbá teszik. Kifejtette, a Bosch korai fejlesztései, mint az irányjelző vagy az ablaktörlő még házon belüli innovációk voltak, de ma már a fejlesztések komplexitása miatt szélesebb körű ökoszisztémára van szükség. „Köztük az egyetem, a tudományos kutatások jelenlétére, valamint a gyors válaszokra képes és agilis startup, vagy éppen az egyetemi környezetből induló spinoff cégekre. Emellett fontos a kormányzattal való együttműködés, amely inkubációs folyamatokat képes gyorsítani” – sorolta.

„Az innovációhoz nélkülözhetetlen, hogy ismerd a területet, amiben dolgozol. Ha egy ötletből startupot szeretnél létrehozni, ismerned kell az adott üzletágat. Emellett szükség van egy keretrendszerre, amely abban segít, hogy az ötletről gyorsan el tudjuk dönteni: lesz-e belőle termék, vagy sem. Ugyancsak lényeges kérdés, hogy milyen kultúra alapján innoválunk”

– világított rá az előadó, aki a vállalati szemlélet sajátosságait, a munkatársak kreativitását támogató közeg fontosságát is hangsúlyozta.

Az előadó a cég fókuszterületei között említette az elektromos hajtást, az önvezetéssel kapcsolatos technológiákat, az IoT-t és a mesterséges intelligenciát. Példaként a videokamera-alapú adaptív távolságkövető rendszer különböző felhasználási lehetőségeit mutatta be, amelyek a közlekedés során a vezetőt segítik. Hangsúlyozta, ezek a technológiák nem csupán kényelmi funkcióval bírnak, hanem a biztonságot szolgálják, többek közt a ráfutásos balestek elkerülését, és így kapcsolódik a Bosch korábban említett missziójához.

Dr. Szászi István végezetül azokat a hallgatókat és kutatókat is megszólította, akik startup vállalkozáson gondolkodnak. A nekik szánt tanácsok mellett felhívta a figyelmet a csapatban gondolkodás, a reális üzleti modell vevői hitelesítésének és az ökoszisztémában való részvétel, vagyis az együttműködés fontosságára.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés