Connect with us

Hirdetés

technokrata

A magyar műanyagipar örülhet a kínai fejlesztéseknek

Thege Plastic Chinaplas műanyagipari kiállítások

Ipar

A magyar műanyagipar örülhet a kínai fejlesztéseknek

A magyar műanyagipar örülhet a kínai fejlesztéseknek

A világ műanyag és gumiiparának krémje, ötven ország, több mint 3600 kiállítója gyűlt össze április közepén Shenzhenben, hogy a Chinaplas keretein belül mutassák be innovatív technológiájukat. Így tett a kínai ChenHsong is, amely a seregszemlén mutatta be új elektromos fröccsöntőgépét. Konkoly-Thege Máté, a Thege-Plastic Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az új gépek megbízhatóbbak, energiatakarékosabbak, ezáltal fenntarthatóbb a működésük, ráadásul egy új elektromos kínai géphez már egy európai gyártó hidraulikus berendezésének áráért hozzájuthatnak az érdeklődők.

Mennyire számít általánosnak, hogy egy magyar műanyagipari vállalkozás részt vesz egy ilyen grandiózus szakmai kiállításon?

Ma már nem újszerű, korábban is részt vett a Thege-Plastic Kft. professzionális műanyagipari vásárokon. Nagyon fontosnak gondolom, hogy naprakész tudással és tapasztalattal rendelkezzünk, hiszen ahhoz, hogy a partnereink, a megrendelőink fejlődhessenek, számunkra is elengedhetetlen, hogy ismerjük a jelen és a jövő technológiai innovációit, amelyre egy kiállítás remek alkalmat biztosít. Számomra értékesítési oldalról is rendkívül fontos, hogy ismerjem a piac kínálta legújabb lehetőségeket, ha pedig egy-egy megoldás eljut a realitás szintjére, akkor már a szervízháttért is mögé kell tennünk, ezért a munkatársainknak is szükséges elsajátítaniuk a gépek kezelését, mégpedig olyan magas színvonalon, hogy utána másokat is képesek legyenek betanítani. Nem elég tehát például egy új fejlesztésű robot működésével megismerkednünk, az emberi háttér legalább ennyire fontos, mert ők hozhatják ki a gépből a lehető legtöbbet, hogy aztán ezeket a tapasztalatokat átadhassák a vevőknek, akik ezen ismeretek birtokában fejleszthetik tovább a megoldást, és érhetik el, hogy a gépek olyan dolgokra is képesek legyenek, amelyre talán nem is gondoltak, amikor a gép megvásárlása mellett döntöttek.

Az idei Chinaplas talán abból a szempontból volt érdekes, hogy 2021-ben ez volt az egyetlen műanyag- és gumiipari kiállítás, amely ráadásul tavaly, a koronavírus-világjárvány kitörése miatt elmaradt. A Chinaplas jelenleg Ázsia legnagyobb ilyen jellegű fóruma, és a második legnagyobb a világon a németországi K Fair után. A kiállítást 1983-ban rendezték meg először, azóta pedig a műanyag- és gumiipar talán legfontosabb beszerzési és kapcsolatépítési platformjává vált, amely az évek során fokozatos átalakuláson ment keresztül, már nem csak a vevők és az eladók számára kialakított kereskedelmi találkozóhely, sokkal inkább a technológiai innovációk, a csúcskategóriás, nagy hatékonyságú és jó minőségű gyártóipar innovatív megoldásainak bemutatása miatt érdekes.

Mi, mint Thege-Plastic Kft. idézőjeles kiállítóként, a kínai partnereink, a ChenHsong és a Jwell révén vettünk részt az eseményen. Ideális esetben velünk utaztak volna a magyar üzleti partnereink, az érdeklődők is, hogy a kiállításon túl különböző gyárlátogatásokon is részt vegyenek, de idén ez elmaradt, és mi is csak virtuálisan voltunk jelen.

Mindkét márka a világ élvonalába tartozik megoldásaival, előbbi a fröccsöntés, utóbbi a műanyag extruderek és fúvógépek területén. Milyen innovatív megoldásokat láttak, amelyek bevezetésére itthon is számítani lehet?

A ChenHsong fókuszában idén az elektromos fröccsöntő gépek álltak, amelyek ugyan nem újdonságként kerültek piacra, hiszen több gyártó készít ilyen típusú gépeket Európában is, de a márka életében ez mindenképpen egy mérföldkő. A jelenleg még csak a kínai piacokon tesztelt, az idei évtől Európában is elérhető, teljesen elektronikus Spark fantázianevű berendezést elsősorban azért fejlesztették ki, hogy megfeleljen az olyan nagy tisztaságigényű iparágakban, mint amilyen az élelmiszer vagy a gyógyszeripar. A hagyományos hidraulikus gépekhez mérten, a teljesen elektronikus megoldás akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, halkabb, gyorsabb, precízebb és megbízhatóbb. Ráadásul minimális a hűtésigénye, hosszabb az élettartama és a működéséhez nincs szükség hidraulikaolajra. Gondoljunk csak bele, hogy egy kétszáz tonnás gép kétszáz liternyi olajat használ fel, az élettartamának lejárta után pedig jelentős környezeti terheléssel jár annak kezelése. Tehát hosszú távú környezettudatossági lábnyoma is van, ha egy gyár elektromos gépre cseréli gyártóberendezéseit. Erre a piacra lép be most a ChenHsong. De a kiállításon mutatkozott be a márka fémfröccsöntő technológiája is. Gyakorlatilag fémporból fröccsöntenek bonyolultabb formákat, fogaskerekeket, szerelési idomokat, tehát formacikkeket.

Milyen célokat fogalmaznak meg a Thege-Plastic Kft.-nél az új megoldásokkal kapcsolatban?

Célunk, hogy a partnereinknek egy európai gyártó által beárazott hidraulikus gép árában tudjunk kínai elektromos gépet biztosítani, amely megoldással versenyelőnyre tehetnek szert.

Ehhez tudni kell, hogy a meghajtás szempontjából kétféle gépről beszélünk. Egyrészt a hidraulikus munkahengerek hajtotta, a nyomást a hidraulika-szivattyú kiváltotta, lineáris vagy forgási mozgásokat generáló hidromotoros gépekről, illetve elektromos berendezésekről. Utóbbi esetben minden tengelyre megfelelő méretű elektromotort szerelnek, megfelelő áttételekkel, szíjhajtással vagy orsós csapággyal, aminek köszönhetően minden egység párhuzamos, ezáltal gyorsabb mozgásra képes.

A műanyag- és gumitechnológiák innovációja gyorsan reagál a piaci keresletre. Mit tapasztalnak, mire van igénye a piacnak?

Az innováció jól csengő szó, amelyet előszeretettel használ a marketing, de valóban igaz, hogy az innovációnak gyakorlati haszna van. Láthatóan nő például az automatizálás, a robotizálás szintje. A jellemzően hattengelyes robotgyártók korábban inkább az európai és a japán piacról kerültek ki, viszont idővel a kínai megoldások mind minőségben, mind mennyiségben megjelentek. Ma pedig ott tartunk, hogy gyakorlatilag minden kínai gépen található valamilyen robotizált megoldás, amelyek akár több állomást is kiszolgálnak egyszerre. Ennek egyik oka, hogy tíz-húsz évvel ezelőtt rendkívül alacsony volt a munkaerő órabére, ma pedig már egy robot üzembe helyezése a kedvezőbb anyagilag. Másrészt, ahogy például az autóipar is rohamosan fejlődik, a műanyagipar sincs lemaradásban mögötte. 5G, automatizálás, mesterséges intelligencia, digitalizáció – mind-mind a kiállítás hívószavai voltak, hisz ebbe az irányba megy a világ. Kérdés, bizonyos kihívásokkal, hogyan fogják tudni felvenni a versenyt. A közelmúltban jelentek meg a hírek a sajtóorgánumokban, mely szerint milyen nagy mértékben szálltak el az alapanyagárak, köztük a csomagolóanyagoké. A koronavírus-járvány gazdasági mellékhatásaként drágulhat minden olyan élelmiszerfajta, amelynek az árából a műanyag csomagolás jelentős részt tesz ki, ilyen az ásványvizek, az üdítők és a műanyagpoharas joghurtok is.

A kiállítás ugyancsak kiemelten foglalkozott az Ipar 4.0 megoldásaival.

Az Ipar 4.0 már lezajlott, végbement a szabványosítási folyamat is. Ami ugyanakkor mégis újdonság, hogy függetlenül a gyártóktól, a gépek képesek kommunikálni egymással és maguktól képesek a termelési adatok gyűjtésére, amelyek már csak abból a szempontból is hasznosak, hogy nagymértékben csökkentik az adminisztrációs költségeket. Ez utóbbi – különösen az olyan területeken, ahol a biztonságot kiemelt figyelem kíséri, mint amilyen például az autóipar – nagyban megkönnyíti a feladatokat, hiszen már nem szükséges emberi erőforrás ahhoz, hogy az adatokat valaki kézzel bevigye egy táblázatba. Nincs merevlemez vagy papírhulladék, egy gombnyomással láthatjuk, hogy az adott gépen, az adott év adott napján, mit gyártottunk.

A műanyagiparban érezhető az igény a jó minőségű és gyors gyártásra, amelyhez előnyt jelenthetnek az Ipar 4.0-s rendszerek, de ugyanennyire fontos a megújuló energiatermelés integrálása is.

Milyen irányba halad világ a fenntarthatóság szempontjából a kínaiak szerint?

Előremutató, hogy majdnem minden standon volt egy olyan gép, amelyen valamiféle lebomló, komposztálható alapanyagból gyártanak, többnyire csomagolóipari alkatrészeket. Ez ma már szinte kötelező elem, egyúttal jól kommunikálható is, hiszen a fogyasztók egyre inkább megkövetelik a környezet védelmét, a fenntartható fejlődés irányába mutató törekvések meglétét. Gép oldalról a selejtarányok csökkentésének, az alapanyagok visszadolgozásának, körforgásának bemutatása volt számottevő.

Cégvezetőként azt gondolom, hogy noha mi is adunk el olyan gépeket, amelyek alkalmasak például műanyag bevásárlószatyrok gyártására, az egyszer használatos műanyagok betiltását abszolút jó iránynak tartom. Szerencsére egyre több műanyagipari szereplő van hasonló állásponton, és kiemelt figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra a teljes gyártási folyamat során. Ebben a technológiai fejlődés is nagy segítséget jelent. Amikor úgy hat-hét évvel ezelőtt megjelentek a magyar piacon a szervo-hidraulikus meghajtású fröccsöntő gépek, amelyek azóta standard megoldásnak számítanak, felére csökkentették az adott egység energiaszükségletét, ami jelentős környezeti, nem mellesleg pedig anyagi megtakarítást jelentett. Azóta pedig már biztosítani tudjuk a legújabb generációs elektromos fröccsöntő gépek modelljeit is.

Amikor beléptem az édesapám által alapított cégbe, az egyik első feladatom a kínai kapcsolatok kialakítása volt, aminek köszönhetően partnerségre léptünk a ChenHsong vállalattal, amelyet már több mint tíz éve képviselünk, és amely évi 15 000 darab eladott fröccsöntő géppel a világ egyik legnagyobb gyártójának számít. Ráadásul a márka 30-40 százalékkal olcsóbban kínálja a berendezéseit, legyen szó fröccsöntő gépről, műanyag fröccsöntő gépről, vagy akár gumi fröccsöntő gépről, ami igen figyelemreméltó a megrendelőink számára, akik az alapanyagon és a szakembereiken egyébként sem szívesen spórolnának még a jelenlegi helyzetben sem.

Kép forrása: Chinaplas

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés