Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveres szakértelem párosul szoftveres és mesterségesintelligencia-kompetenciával

Ipar

Hardveres szakértelem párosul szoftveres és mesterségesintelligencia-kompetenciával

Hardveres szakértelem párosul szoftveres és mesterségesintelligencia-kompetenciával

MI-szoftvermegoldások a prediktív karbantartás, a prediktív minőség és a prediktív energia területén.

Az ipari automatizálás és a műszaki képzés technológiai és innovációs vezetőjeként a Festo célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) kulcsfontosságú technológiaként és alapkompetenciaként honosítsa meg, és azt következetesen alkalmazza ügyfelei automatizálási megoldásaiban. Ennek érdekében a vállalat intelligens megoldásokat és szolgáltatásokat kínál, amelyek középpontjában a Predictive Maintenance, a Predictive Quality és a Predictive Energy állnak.

A Festo az automatizálási technológiában állapotfelügyeletet és gépi tanulást alkalmaz az alkatrészek, gépek és rendszerek viselkedésének nyomon követésére. Ennek eredményeként a gyártási folyamatok hatékonyabbá és biztonságosabbá válnak, javul a minőség, minimálisra csökkennek a termelési leállások, a hulladék és az energiaköltségek.

“A mesterséges intelligencia az az eszköz, amely az automatizálási üzletágat a hatékonyság új szintjére emeli. A Festo-nál az elektromos és pneumatikus automatizálás területén szerzett hardveres szaktudás, valamint a szoftveres és MI-szaktudás együttállása révén teljes körű megoldásokat tudunk nyújtani ügyfeleink részére. Különösen döntő sikertényező az ipari intelligencia területén az algoritmusok és a speciális mérnöki szaktudás egyvelege az MI-alapú automatizálási alkalmazások megvalósításában. Ez különbözteti meg a Festo-t a csak hagyományos megoldásokkal dolgozó cégektől”

– mondja Dr. Frank Melzer, a Festo igazgatótanácsának termékekért és technológiáért felelős tagja.

Dr. Frank Melzer, a Festo igazgatótanácsának termékekért és technológiáért felelős tagja. Fotó: Festo SE & Co. KG

Három felhasználási eset a fókuszban

A Festo három felhasználási esetre összpontosít: Predictive Maintenance, Predictive Quality és Predictive Energy. Itt a Resolto-val, a Festo mesterséges intelligenciára szakosodott leányvállalatával közösen kifejlesztett “Festo AX” MI-szoftvermegoldást használják.

“Alapvetően mindig ugyanazt a kihívást oldjuk meg ügyfeleink számára. Folyamatosan monitorozzuk a gépadatokat, és összevetjük azokat a mesterséges intelligencia által létrehozott modellünkkel, amely leírja egy alkatrész vagy gép egészséges állapotát. Az MI-algoritmusok ezután észlelik a normál állapottól való eltéréseket, és azokat előre is képesek jelezni”

– mondja Dr. Frank Melzer.

Egy gép vagy rendszer egyszerű állapotfelügyeletétől a gépi tanulásig – az alkalmazástól és az ügyfél céljától függően – a szoftvermegoldást a Festo szakértői adaptálják és az ügyfél egyedi igényeihez igazítják.

Autóipari példa

Egy német autógyártó például a karosszériaüzemében alkalmazza a Predictive Maintenance-t. Az ügyfél célja az volt, hogy szervopneumatikus hegesztőpisztolyai karbantartásának hatékonyságát növelje az előre nem látható leállások elkerülésével és a szervizköltségek csökkentésével. A Festo algoritmusokat vezetett be a hegesztőpisztolyok meghibásodásainak előrejelzésére, és integrálta azokat a meglévő infrastruktúrába. A hegesztőpisztolyok adatait folyamatosan gyűjtik és értékelik. Az adatok kiértékelése után a meghibásodásokat már a tényleges bekövetkezésük előtt azonosítani lehet. Így máris elkerülhetővé vált a termelésben a leállások mintegy negyede, mivel a javítás a termelésen kívüli időre ütemezhető.

A Festo az autóiparban a Predictive Maintenance segítségével növeli a szervopneumatikus hegesztőpisztolyok karbantartásának hatékonyságát, elkerülve az előre nem látható leállásokat, valamint a szerviz- és reklamációs költségeket. Fotó: Festo SE & Co. KG

Élelmiszeripari és csomagolástechnikai példa

A Festo jelenleg a Predictive Energy-t egy az élelmiszeripar és csomagolástechnika területén tevékenykedő ügyfélnél alkalmazza. Az ügyfél célja: a teljes pneumatikusan működtetett palackozóüzem energiafogyasztásának minimálisra csökkentése a CO2-kibocsátás csökkentése és a költségek megtakarítása érdekében. A Festo először is megvizsgálta az üzem teljes sűrített levegős folyamatát. A C2M energiahatékonysági modul, amely egyetlen egységben egyesíti a nyomásszabályozót, a bekapcsoló szelepet, az érzékelőket és a terepibusz-kommunikációt, felügyeli a sűrített levegő fogyasztását, tájékoztatást nyújt az esetleges szivárgásokról, és megakadályozza, hogy a rendszernyomás egy meghatározott készenléti nyomásszint alá csökkenjen. A rendszer állandó állapotfelügyeletének és az adatoknak az MI-szoftveren keresztül történő utólagos kiértékelésének köszönhetően a rendszer időben jelzi az eltéréseket és a hibákat. A jövőben az ügyfél az összegyűjtött adatokat a prediktív karbantartáshoz is szeretné felhasználni.

Az MI-megoldás nyílt architektúrája

Az MI-megoldások architektúrája skálázható és rugalmasan alkalmazható: On-Edge, On-Premise vagy a felhőben. Mivel ez egy nyílt architektúra, ezért a Festo nem korlátozza MI-megoldásait a saját alkatrészeire. Más gyártók komponensei is könnyedén integrálhatók IoT-átjárókon és szabványosított protokollokon keresztül.

Festo Automation Experience

Korábbi Festo-cikkeinkből ajánljuk: A Festo az elektromobilitás területén is növeli a forgalmát.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés