Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év végére lassítottak a kriptósok

E-gazdaság

Az év végére lassítottak a kriptósok

Az év végére lassítottak a kriptósok

A CoinShares adatai szerint az év utolsó heteiben sokan kiszálltak a piacból. Az évet azonban így is pozitívan zárta a szegmens.

Sokan kiszálltak 2021 utolsó heteiben a kriptopénzalapokból, írta a CoinShare adataira hivatkozva a Reuters. Európa legjelentősebb kirptovaluta-befektetéseket kezelő cége szerint ezzel együtt az évet erős befektetői érdeklődés jellemezte. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy miközben az év végén mindösszesen 260 millió dollárt vontak ki a befektetők, addig az egész évet tekintve 9,3 milliárd dollár érkezett.

2020 volt igazán nagy év

Tavaly is nőtt az érdeklődés a kriptovaluták iránt, de a piac igazán nagy éve a 2020-as volt. Két éve indultak el bitcoinra építő határidős ETF-ek (Exchange Traded Funds, tőzsdén kereskedett alap), melyek a nagy intézményi befektetők számára is vonzóbbá tették ezt az amúgy kockázatos befektetési eszközt. A CoinShares elemzése szerint az ETF-eknek is köszönhető, hogy a beáramlások 2019-ről 2020-ra 806 százalékkal nőttek.

A kriptovaluta-alapok 2021-ben mintegy 62,5 milliárd dollárral zárták az évet, szemben a 2019-es 2,8 milliárd dollárral, ami a CoinShares egy befektetési stratégája szerint arra utal, hogy érlelődik ez az iparág.

A sztár továbbra is a bitcoin. Míg az etherbe tavaly 1,3 milliárd dollár befektetés érkezett, addig bitcoinba 6,3 milliárd. A CoinShares szerint az azonban figyelemre méltó, hogy a bitcoin esetében volt a legkisebb a növekedés (16 százalék) a mértékadó kriptovalutákat figyelembe véve.

Pedig a piac mozgását továbbra is meghatározza: ha a bitcoin emelkedik, húzza fölfelé az összes kriptovalutát, ha viszont bezuhan, vissza is rántja a többieket. A novemberi 69 ezer dollár körüli csúcshoz képest most 43 ezer dollár körül kereskednek vele. A minden kriptovaluták királya amúgy is gyengélkedett, de az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) egy bejelentése tovább gyengítette. A FED közölte, hogy gyorsítja kötvényvásárlási programjának lezárását, és kockázatkerülő befektetési politikát is szorgalmaz. A második legjelentősebb piaci erőt képviselő kriptovaluta, az ether is novemberben volt a csúcson, azóta azonban értéke több mint ötödét elvesztette (jelenleg 3400 dollár környékén kereskednek vele).

Az árfolyamban újabb nagy mozgást okozhatnak a kazahsztáni zavargások, figyelmeztetnek szakértők. Az ország ugyanis a brit Cambridge Center for Alternative Finance vizsgálatai szerint ma már a világ második legjelentősebb bitcoinbányászati központjává vált.

De mit hoz az idei év?

Egyfelől érzékelhető az érdeklődés növekedése, aminek megfelelően az alapok is egyre több kritpovaluta-típust vonnak be portfóliójukba. A befektetési termékként is megjelenő coinok száma tavaly az előző évi kilencről 15-re bővült, és a befektetési termékek száma is gyarapodott 24-ről 37-re.

Mindezzel együtt a piac mozgását és ezáltal ezeknek a befektetéseknek a jövedelmezőségét nehéz megjósolni. Több szakértő szerint viszont a kriptovaluta-eszközökkel is kereskedő intézmények számának növekedésével az árfolyamok mozgása is közelít a hagyományos piacokéhoz.

Forrás: Bitport

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés