Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit kell tudni a számhordozásról?

Kütyük

Mit kell tudni a számhordozásról?

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) összegyűjtötte a szolgáltatók azon információs telefonszámait, amelyeken a hordozott számokról lehet érdeklődni. A listát a hatóság és a HFJK a jövőben folyamatosan karbantartja, bővíti, naprakészen tartja.

A számhordozhatóság szabályairól szóló 46/2004. (III. 18.) kormányrendelet értelmében, ha a hívott szám hordozott és a hívó fél szolgáltatója eltérő díjazást alkalmaz, a hívó fél szolgáltatója köteles díjmentes tájékoztatást nyújtani arról, hogy az adott hívás melyik szolgáltató hálózatában végződik, és mekkora a hívás díja. A hívó fél szolgáltatója a hordozott számokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének saját hálózatában díjmentesen hívható ügyfélszolgálati számán, illetve egyéb díjmentesen hívható számán keresztül, vagy automatikus tájékoztatás útján tehet eleget.

A számhordozhatóság a hírközlési piacon a verseny egyik nagyon fontos eleme. A hordozott telefonszámok mennyisége folyamatosan növekszik, ugyanakkor a hordozott telefonszámok hovatartozását a legtöbb szolgáltató a hívást megelőzően nem jelzi automatikusan, így az előfizetők számára gyakran ismeretlen a beszélgetések díja. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók tarifarendszere átláthatóbb legyen, a hatóság valamennyi vezetékes- és mobilszolgáltatót felszólított, hogy honlapja nyitó oldaláról legfeljebb három egyértelmű lépésben legyen elérhető a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszám. Az NHH egyben felkérte a szolgáltatókat, hogy ezen telefonszámokat a hatóság részére is küldjék meg.

Az NHH és a HFJK a beérkezett válaszok alapján összegyűjtötte a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszámokat és ezeket a fogyasztók minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében az NHH és a HFJK honlapján is közzé tette.

A hatóság a jövőben a piacra belépő új szolgáltatóktól is megköveteli a hordozott számokkal kapcsolatos információs telefonszámok megadását. Az információs telefonszámok táblázatának folyamatos frissítése révén az előfizetők szolgáltatójuk honlapja mellett az NHH és a HFJK honlapjain is naprakészen, gyorsan és hatékonyan informálódhatnak a hordozott telefonszámokkal kapcsolatos tájékozódási lehetőségekről.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés