Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mutogatással vezérelt számítógépek

Smart home

Mutogatással vezérelt számítógépek

A konzolok után a PC-k is beállnak a sorba.

Egyértelműen siker lett a Microsoft Kinect mozgásérzékelője. Az Xbox 360-hoz fejlesztett rendszer a Nintendo Wii sikere nyomán született, a Sony PS3 hasonló megoldásával (Move) egyetemben, ám míg a japánok technológia igényli egy kézzel fogható vezérlő használatát, addig a Kinect pusztán testünk mozgásával képes újszerű élményt nyújtani. Habár Redmond kifejezetten csak konzoljához hozta létre a rendszert, ügyeskezű fejlesztők más területekre is elmerészkedtek vele (például a robotika és a 21. századi szexualitás kapott érdekes behatásokat a Kinect révén).

Microsoft Kinect hasznalat kozben

Eddig közös jellemzője volt az ilyen „garázsprojekteknek”, hogy azokhoz egyedileg kellett drivert eszkábálni, ugyanis a Microsoft nem adott ki meghajtóprogramot PC-s környezetre. Ez változik nemsokára: Bill Gates cége bejelentette, hogy még a tavasz folyamán elérhetővé teszik azt a fejlesztői készletet (SDK), amivel Windows alatt is működésre lehet bírni a mozgásérzékelőt. A Microsoft Research (MSR) és az Interactive Entertainment Business (IEB) közreműködésével készülő – egyébként ingyenes – SDK véglegesen kiszakíthatja a játék-kiegészítők sorából a Kinectet, ma még beláthatatlan lehetőségeket tárva a mindennapi életben való felhasználás felé.

Erre az eseményre már a tavaly novemberi megjelenés óta vár egy technikára fogékony, kísérletezni szerető közösség (amint azt fent említettük, néhányan nem is bírták kibekkelni ezt az időpontot). Mindazonáltal az eddig kitartók is meglepődtek a bejelentés nyomán, mert egyáltalán nem úgy tűnt, hogy a Microsoft meg fogja tenni ezt a lépést. Korábban sokan úgy vélekedtek, hogy Redmond azért nem szeretné PC-s körben viszontlátni a Kinectet, mert abban konkurenciát lát a fejős tehénként is működő Xbox üzletág masináival szemben.

Ez a lépés viszont akár lendületet is adhat a stagnáló PC piacnak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés