Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetről a polgármesteri székbe

Kütyük

Internetről a polgármesteri székbe

21. századi technikával 3 millió ember vezetéséért.

Az amerikai, digitális marketinggel foglalkozó Proximity érdekes játékra hívta a chicagóiakat. A helymeghatározásra alapuló Foursquare-en keresztül arra bíztatja a lakosokat, hogy vegyenek részt a „City of Chicago – Mayoral HQ” kezdeményezésben. A november elsejéig tartó játékot megnyerő számára profi csapatot biztosít a Proximity a jövő februárban esedékes chicagói polgármesteri választáshoz.

Foursquare
A mobilinternetre erősen alapozó közösségi szolgáltatás révén a felhasználók földrajzi elhelyezkedés alapján vehetik fel a kapcsolatot egymással. Pontok járnak azért, ha valaki virtuálisan bejelentkezik egy üzletben, étteremben, könyvtárban; és ezeket a bejelentkezéseket, mintegy cserkészjelvényt, közzé is lehet tenni mások számára. Aki a legtöbbször jelentkezik be egy helyen, az nem ritkán különböző kedvezményekben részesül, például egy korsó ingyen sört kap a pub vezetésétől, árengedményt a bolttól stb.; illetve ő lesz a hely virtuális polgármestere.

A 2009-ben indult szolgáltatás kezdetben összesen 100, sűrűn lakott területre korlátozódott, de idén januártól már szinte bárhonnan be lehet jelentkezni. Márciusban a felhasználók száma meghaladta a félmilliót, és időközben majdnem minden platformon (iPhone, Android, webOS, Windows Phone 7, Blackberry, Symbian) elérhetővé vált. Népszerűségét jól jelzi, hogy április 16-a több nagyvárosban (például Manchesterben és New Hampshire-ben) Foursquare nappá vált.

Hasonló szolgáltatások: Facebook Places, Gowalla

Chicago egyike azon kevés USA-beli nagyvárosoknak, ahol nincsen időbeli korlátja a polgármesteri mandátumnak. Az elmúlt több mint két évtizedben így Richard M. Daley ülhetett a városvezetői székben, ám nemrég bejelentette, hogy többé nem akar részt venni az (újra)választási küzdelemben. Érdekesség, hogy a kedves papa is hasonlóan sokáig birtokolta a polgármesteri címet: Richard J. Daley 1955 és 1976 között vezette Chicagót. Nem csoda, hogy felkeltette a helyiek figyelmét az eset.

Foursquare

Persze közel sem jelent egyenes utat a virtuális polgármesterség megnyerése az igazi címhez, hiszen a város vezetéséért (helyi szinten) ismert politikusok is indulnak. Arra azonban felhívhatja a figyelmet a kezdeményezés, hogy a modern demokráciákban mennyire fontos egy jó marketingkampány; a Foursquare-es játék révén még akár polgármester-jelöltté is válhatunk. Legalábbis az észak-amerikaiak, hazai kezdeményezésről nincs információnk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés