Connect with us

Hirdetés

technokrata

Diákok beszélgetnek a magyar űrturistával

Smart home

Diákok beszélgetnek a magyar űrturistával

Április 5-én, vasárnap délután hazai és határon túli magyar középiskolás diákok rádiókapcsolat keretében felhívják a magyar származású űrturistát, Charles Simonyit a Nemzetközi Űrállomáson.

A kapcsolatfelvételre délután 5 óra előtt pár perccel kerül sor Budapesten, a Magyar Telekom által támogatott Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádiós szobájában. A Földre való április 7-i visszatérése előtt vasárnap lesz az utolsó alkalom, hogy Magyarországról felvehessék a kapcsolatot az űrhajóssal. Ennek során kilenc, kiemelkedően tehetséges hazai, szlovákiai és romániai magyar középiskolás diák teheti fel egy-egy kérdését az űrben tartózkodó Simonyinak. A diákok között vannak rádióamatőrök, csillagászattal, űrkutatással foglalkozók, a természettudományok iránt érdeklődők és diákpályázatok nyertesei is.

Kilövés előtt – Charles Simonyi baloldalt

A kapcsolatfelvétel alkalmából délután 3 órától rendezvény lesz a helyszínen (1097 Budapest IX., Gyáli út 22.), ahol egyebek közt űrkutatási szakemberek előadásai fogják a látogatók számára közelebb hozni az űrutazások és az űrállomás világát. A program nyilvános, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rádiókapcsolat és az előadások helyszíne a Puskás Tivadar Távközlési Technikum lesz, amelyet a Magyar Telekom Távközlési Oktatási Alapítványa támogat. Az 1906-ban épült iskola 1951-ben vette fel Puskás Tivadar, a telefonközpont feltalálójának nevét. A szakközépiskola ma az egyik legjobban ellátott oktatási intézmény Magyarországon, amelynek tanulói a 2008-as kompetenciamérésen messze az országos átlag fölött teljesítettek. Az iskolát többek között kiváló technikai felszereltségének köszönhetően választotta ki Simonyi a kapcsolatfelvételre.

Charles Simonyi a világ egyetlen űrturistája, akinek kétszer is volt alkalma meglátogatni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). 2007-es repüléséről bővebben itt. Az amerikai, orosz, japán, kanadai és számos európai nemzet összefogásával létrehozott ISS 1998 óta repül bolygónk körül 350 km magasságban, 27700 km/h sebességgel. Simonyi március 28-ától kezdve összesen 12 napot tölt a fedélzeten, ezalatt közel 200-szor kerüli meg a Földet.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés