Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új irányt vehet a tévék fejlődése

Smart home

Új irányt vehet a tévék fejlődése

LCD? Plazma? (O)LED? Egyik sem.

Évek óta napirenden van a SED-tévék megjelenése, ám eddig minden egyes alkalommal, amikor úgy tűnt, zöld utat kapnak, elhalasztották a bemutatót. Ennek egyik fő oka az volt, hogy a szabadalmi tulajdonlás kérdésében a fejlesztők nem tudtak megállapodni egymással. Nemrég azonban a Canon kritikus fontosságú lépést tehetett az ügyben: javára ítéltek szabadalmi kérdésben. Ezzel a japán vállalat lehet az első, amely kereskedelmi forgalomban kapható SED televíziós készülékeket készíthet.

Mi nehezítette eddig a technika kibontakozását? Nos az, hogy a Canon úgynevezett allicencet szerzett a SED-del kapcsolatban. A cég nekilátott saját tévéket készíteni, és az első prototípusokat már két évvel ezelőtt be is mutatta. A szabadalom egyik tulajdonosa, az Applied Nanotech azonban bíróság elé citálta az ügyet, azt állítva, hogy a licencelési eljárás voltaképp illegális volt, és így a Canonnak nincsen joga a SED technológia használatához. A mostani döntéssel azonban végleg elhárult minden jogi akadály, hiszen a bíróság a Canon javára döntött.

Kérdés persze, hogy be tudja-e hozni a SED a lemaradását, amely elsősorban nem is a folyadékkristályos vagy plazma megjelenítőkkel szemben érzékelhető, hanem a nagy jövő előtt álló OLED a komoly konkurens. Az ez utóbbiban érdekelt Samsung és Sony sem kispályás cégek ahhoz, hogy ne ragadjanak meg minden lehetőséget a szerves fénykibocsájtó diódákat alkalmazó technika elterjesztésére, vagyis a következő néhány évben tovább folyhat a laposképernyős tévék harca a vásárlókért. És ha a Canon-féle megoldás kerül ki győztesen, akkor akár új irányt is vehet a televíziós készülékek fejlődése.

SED technológia
Vékony, LCD-szerű kialakítás, katódsugárcsöves tévékre jellemző fényerő és válaszidő; ez a SED (surface conduction electron emitter display) TV. Tulajdonképpen az ősöreg katódsugárcsöves eljárást fejlesztették modernkori szintre – minden egyes alpixel külön elektronágyút kap a technika révén, így kicsiben hasonlít a CRT-re. Ugyanakkor vékony kialakítású és relatíve keveset fogyasztó készülékek hozhatók létre általa – nagy volumenű gyártás esetén olcsón.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés