Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napenergia – mennyit bír el a tetőnk?

Smart home

Napenergia – mennyit bír el a tetőnk?

Google Maps-et használva kikalkulálhatjuk a befektetés/megtérülés arányt.

Azt már az ókori egyiptomiak is tudták, hogy a Nap fénye pozitív hatással van a testre és a lélekre. Napjainkban a bőrre és a szemre kevésbé, de a villanyszámlára annál inkább. Ha bezöldültünk, azonban Ré isten nem éppen a mi házunk felett testesül meg a delelő Napban, és országunk napsütéses óráinak száma (még) nem éri el a Kaliforniában mért adatokat, mielőtt napkollektorokat telepítünk a cserepekre, érdemes utána járni a Google Maps-ot használó szolgáltatás, a RoofRay segítségével, hogy tetőnk milyen adottságokkal rendelkezik.

A weboldalon közelítsünk az adott területre, majd jelöljük ki azokat a részeket, amiket kiszemeltünk a napkollektoroknak – mivel a napelemes áramellátásnál a kollektorok tájolása döntő fontosságú. Magyarországon általában a déli irányú fekvés adja a legnagyobb energiahozamot és a napelemek elhelyezésére egy adott létesítmény, épület külső homlokzata és tetőfelülete, illetőleg a szabad földterület jöhet számításba. Ha ez megtörtént, a site kiszámolja, hogy mire számítsunk, mégis mennyi wattot nyerhetünk ki a Napból.

Ez nem csak jó mulatság, azt is megtudhatjuk, hogy az adott régióban a napenergia mennyire hasznosítható, és kiszámíthatjuk, hogy a konkrét panelek telepítésével hány éven belül várható a befektetés megtérülése.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés