Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világújdonság debütál a CES-en

Smart home

Világújdonság debütál a CES-en

Már nem az a CES, ami volt.

A Consumer Electronics Association (CEA) jelentette be, hogy eddig példa nélkül álló lépést tesz a „zölddé válás” érdekében: fenntartható és gazdaságos energiafelhasználással kívánja csökkenteni széndioxid-lábnyomát, azt a szén-dioxid mennyiséget, melyet szervezetük – és minden ember – mindennap a légkörbe juttat. A 2008-as Nemzetközi CES-t, a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítását 2008. január 7-10. között rendezi meg a CEA a Nevada állambeli Las Vegasban.

„A CES nemcsak a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállítása, de mi vagyunk az első ilyen méretű kiállítás, amely elhatározta, hogy csökkenti széndioxid lábnyomát” – mondta Gary Shapiro, a CEA elnök – vezérigazgatója. „Ennek érdekében csökkentjük az energiafelhasználásunkat, valamint kiemelt figyelmet fordítunk az újrahasznosításra, hogy ott javítsunk a hatékonyságunkon, ahol csak lehet. Arra törekszünk, hogy ellensúlyozzuk az elkerülhetetlen kibocsátásunkat. A szórakoztató elektronika energiatakarékos megoldás is: könnyíti életünket és munkánkat, és gondoskodik a szórakozásunkról. Ez teszi ezt az iparágat képessé arra, hogy hatékonyan integrálja azon környezeti megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a jövő generációinak, hogy egy egészséges bolygón élhessenek.”

A CES szövetségre lépett a Carbonfund.org nevű szervezettel, amely a legtöbb önkéntes megoldást szolgáltatja a környezeti problémákra Amerikában, hogy csökkentsék az ebből a világméretű ipari tevékenységből származó széndioxid kibocsátást. A Carbonfund.org a Nemzetközi CES-nek tulajdonított 20,000 tonnányi széndioxid/monoxid kibocsátást olyan projektek segítségével fogja ellensúlyozni, mint a megújuló energiaforrások, növényzet újratelepítése és az energiahatékonysági projekt.

A Carbonfund.org ügyvezető igazgatója, Eric Carlson a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Dicsőség a Nemzetközi CES-nek, amiért megteszi ezeket a lépéseket a környezet védelme érdekében. Meggyőződésem, hogy együttműködésünk a CEA-val nem csak hogy segít majd csökkenteni a széndioxid lábnyomot, de egy szélesebb körű elköteleződés kezdete lesz, melynek keretében megismertethetik az embereket olyan egyszerű megoldásokkal, melyekkel a mindennapi életükben is csökkenthetik a széndioxid kibocsátást elektromos műszerek használata esetén.”

„Amellett, hogy ellensúlyozzuk a CES helyszínek, kiállítási darabok, az ingajáratok és a hotelszobák okozta kibocsátást, minden látogatónak lehetőséget biztosítunk, hogy megtehesse ugyanezt saját repülőjegyével a CES internetes oldalán vagy a kiállításon felállított standnál” – mondta Shapiro. A CES-t nem más, mint az ilyen széndioxid kibocsátás ellensúlyozó és egyéb környezetvédő programok teszik a vezető környezetvédő kiállítássá.

A CEA úgy véli, ezekkel az intézkedésekkel teljes mértékben sikerül majd kompenzálni a széndioxid lábnyomát. A CES becslése szerint például az egyébként üzleti tárgyalások szempontjából fontos utak optimalizálásával akár 700 millió mérföldnyi utat lehet megspórolni.

A CES most debütál egy, a környezetileg és gazdaságilag fenntartható technológiáknak szentelt TechZone újdonsággal, mely hozzájárulhat a fejlődő világ társadalmi és kulturális növekedéséhez. A CEA gondoskodik arról is, hogy minden látogató hotelszobájában látható legyen a „Zöldülő CES” TV adása, hogy ezzel emlékeztessék őket széndioxidlábnyomuk ellensúlyozásának lehetőségére, valamint hogy további tippeket adjanak nekik a „zöldebb” CES élmény átélésére. A látogatóknak ezen kívül lehetőségük nyílik a CES-en megismerkedni a fémdobozok, a műanyag, papír – és üveghulladék újrafelhasználásának további módjaival is.

A CEA további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a 2008-as CES-t minél inkább fenntarthatóvá tegye, ezért megkérték a las vegasi beszállítóikat is, hogy az eseményen környezetbarát („zöld”) megoldásokat alkalmazzanak. A Las Vegas Convention Center (LVCC) által használt konyhai eszközök 75 százaléka teljesen lebomló anyagokból készül, a megmaradt ételt pedig a Las Vegas Rescue Missionnek adományozzák, az LVCC központi termében végig újrahasznosított anyagból készült szőnyegen lépdelhetnek, és az előadásokhoz kapcsolódó összes anyagot újrahasznosított papírra nyomják szójatintával. Ezzel együtt a takarításhoz is csakis teljesen veszélytelen agyagokat fognak használni, és a show során elhasznált összes izzót, elemet/akkumulátort és egyéb elektronikai eszközöket a megfelelő szemétlerakókba fogják elszállítani, hogy azután újrahasznosítsák őket.

A 2008-as CES-en 2700 kiállító legújabb termékeivel találkozhatunk, több mint 30 termékkategóriában, többek között a legújabb vezeték nélküli és hordozható szórakoztató elektronikai eszközöket, digitális képfeldolgozó eszközöket, házi mozi és audioeszközöket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés