Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teljesen eltűnik a HD DVD

Smart home

Teljesen eltűnik a HD DVD

Még a Microsoft is a Blu-ray mellé állni látszik.

Két hete írtunk arról, hogy a Microsoft is felhagy a HD DVD támogatásával. Ismeretes, hogy a redmondi cégóriás konzoljához ilyen formátumú külső meghajtókat készítettek és forgalmaztak – a Warner átállásával azonban megpecsételődött a következő generációs optikai adattároló sorsa. A Toshiba február közepére be is jelentette, hogy felhagy a készülékek fejlesztésével, gyártásával, promóciójával. Úgy tűnt tehát, hogy a népszerű microsoftos konzol meg kell elégedjen DVD-meghajtójával.

Nemrég azonban arról számolt be a Financial Times, hogy a Sony tárgyalásokat folytat az ezen a téren riválisának számító amerikai céggel, annak érdekében, hogy az Xboxhoz készülhessen Blu-ray drive. Stan Glasgow, a Sony amerikai részlegének elnöke szerint a két fél álláspontja közeledni látszik, a Microsoft nem zárkózik el attól, hogy lehetővé tegye a kéklézeres meghajtó illesztését. Ezzel teljessé válna a konzolok terén is ez a fajta megoldás – a Playstation 3-ban ugyanis már kezdetektől fogva a Blu-ray technológia teljesít szolgálatot.

Persze még közel sem beszélhetünk kész megállapodásról. Az sem tiszta, hogy egy esetleges pozitív döntés esetén miként jelenne meg a rivális technológia az Xboxban. Vajon annak Elite változatába kerülne beépítésre (kihagyva az alap DVD-drive-ot), vagy a korábban megszokotthoz hasonlóan külső eszközként kínálnák – ezek a részletek később derülnek ki, ha a két óriásvállalat megállapodik. Mindazonáltal a Microsoft egyelőre semmilyen információt nem kívánt adni a Blu-ray és konzolgépe kapcsán.

Nem csak Redmonddal folytat tárgyalásokat a Sony. Glasgow arról számolt be, hogy az Applel-lel is tárgyalóasztalhoz ültek. A Sony ugyanis szeretné elérni, hogy az Apple Mac notebook és asztali számítógépeik mindegyikében a Blu-ray meghajtókat favorizálja a hagyományos DVD eszközökkel szemben. A népszerűség további növelését pedig az árcsökkentésben látja a távol-keleti vállalat: Glasgow úgy vélte, hogy idén 300 dollárra, jövőre pedig 200 dollárra csökken majd a lejátszók átlagos ára.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés