Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezár a kalóz-bazár?

Kütyük

Bezár a kalóz-bazár?

Lecsapnak a világ legismertebb kalózsite-jának üzemeltetőire. Akik ezt mellesleg idiotizmusnak tartják.

Akinek mond az valamit, hogy Bittorrent, az bizonyára már hallott a The Pirate Bay nevű szervezetről. A svéd csapat működteti a világ egyik legnagyobb peer to peer file-cserélő központját, melyet az elmúlt években már többször vegzáltak a hatóságok – volt olyan alkalom, amikor az amerikai jogvédőkkel karöltve. Hakan Roswall államügyész nemrég bejelentette, hogy hamarosan meg fogják vádolni a TPB-t a helyi szerzői jogi törvény megsértésével, melynek büntetési tételei: pénzbírság vagy akár két évig terjedő szabadságvesztés.

Roswall közlése szerint a mai napon adja be a helyi kerületi bíróságon eljárási kérelmét a kalózszervezet ellen. Kérdés persze, hogy el fog-e érni bármit is az államügyész – a TPB-nél kínosan ügyelnek arra, hogy semmilyen jogsértő anyagot ne tároljanak a szervereken. A Bittorrent technikából adódóan ugyanis csupán a .torrent file-ok kerülnek rögzítésre a központi gépeken, melyek segítségével az egyes letöltők (peerek) ráakadhatnak a többi felhasználóra. Ha jogvédett is egy alkotás, azt már nem a központi szerverekről szedik le az internetezők, hanem egymás PC-iről.

„Ez messze nem ´csak egy´ keresőmotor. Aktív része egy olyan tevékenységnek, mely jogvédett anyagok elérhetőségét biztosítja.” – nyilatkozta Roswall a Reuters-nek. A TPB csapata azonban nem – most sem – ijedt meg a fenyegetéstől: „Ez idióta hozzáállás. Nincsen jogi alapja a vádaknak.” – mondta Peter Sunde, akit szintén a neves hírszolgáltató faggatott az államügyész tervezett lépéséről. Sunde a The Pirate Bay szóvivőjeként nyilatkozott a Reuters-nek, és azt is elárulta, hogy mintegy 2,5 millió regisztrált taggal rendelkeznek; nagyjából ennyien látogatják napi szinten a website-ot. Őket pedig nem tervezik cserbenhagyni, pusztán azért, mert Roswall újra támadásba ment át, közölte Sunde.

TPB
A Kalóz-öblöt még 2003-ban alapították. Egy svéd, szerzőijog-ellenes csoport hozta létre a website-ot, a jelenleg szóvivői feladatokat (is) ellátó Peter Sunde és két további skandináv férfi alapításával. Gottfrid Svartholm és Frederik Neij nevéhez köthető a The Pirate Bay; ennek domaintulajdona Neij birtokában van. A site-ból egyébként bevételük is származik, mert habár nem kötelezik pénzfizetésre felhasználóikat, az oldalon megjelenített reklámokból finanszírozni tudják a működéshez szükséges kiadásaikat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés