Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kábelszakadás az óceán alatt

Kütyük

Kábelszakadás az óceán alatt

Az Egyesült Királyságban sok ember érezte meg a bőrén tegnap, milyen az, ha tönkremegy az egyik, az Atlanti Óceán alatt futó üvegszálas kábel.

Még ha magyar viszonylatban ilyen nem is fordulhatna elő (hiszen egyik országgal sem állunk tengeralatti összeköttetésben), azért könnyen elképzelhető mindenki számára, micsoda problémát képes okozni egy, az Atlanti Óceán alatt tönkremenő optikai kábel. Az üvegszálas jeltovábbító huzal egészen kedd délutánig kötötte össze az észak-amerikai kontinenst Európával (azaz az Egyesült Államokat Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Hollandiával, Dániával és Németországgal), tegnap azonban megszakadt az egyik TAT-14-es kábel.

Egy több telefontársaságból álló konzorciumé az ominózus huzal, melynek egyik tagja a British Telecom. A BT értesítése szerint Franciaország partjainak közelében következett be a szakadás, melynek eredményeként a hírközlési szolgáltatások széles köre vált használhatatlanná. ˝A France Telecom kábelhajója végzi el a probléma orvoslását.˝ – közölte a BT egyik szóvivője, aki egyben azt is megjegyezte, hogy a sérült kábelszakasz hossza (egyelőre) nem ismert.

Tudni kell, hogy egy ilyen, TAT-14-es kábel nem egykönnyen adja fel. Mivel kétirányú kábelgyűrűről van szó, ezért egy szimpla hiba nem elegendő a forgalom lebénításához – ám az Egyesült Államok partjaihoz közeli tengerszakaszon fekvő huzalszakasz egy részén nemrég már fellépett egy technikai hiba. Ennek következtében a (további) redundancia hiánya miatt most teljesen használhatatlanná vált a ˝drót˝. A BT azonban sietett közölni, hogy az amerikai oldalon levő hibát még a hét vége előtt meg fogják szüntetni, aminek eredményeként a hálózat ismét használható lesz.

Drámaian lecsökkent az online adatátviteli forgalom

Az adatátviteli és a hanghívás szolgáltatások közül ez utóbbi sínylette meg jobban a francia partoknál történt esetet, ám emellett számos Internet-szolgáltató is kénytelen volt arról beszámolni, hogy lassulások tapasztalhatók (különösen a külföldre irányuló forgalom tekintetében). Ennek mértékre következtethetünk, ha figyelembe vesszük azt az adatot, melyet a LINX, a London Internet Exchange szóvivője közölt a nyilvánossággal: a LINX, mely közel a teljes brit Internet-forgalom és Európa forgalmának feléért felelős, csúcskihasználtsága esetén 32 gigabitet is képes ˝áttolni˝, másodpercenként. Ez a tegnapi eset után 2 gigabit körülire csökkent, azaz a forgalom körülbelül a tizenhatodára esett vissza.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés