Connect with us

Hirdetés

technokrata

Durván megugrott a légkör szén-dioxid-koncentrációja

szén-dioxid-koncentráció

E-Környezetvédelem

Durván megugrott a légkör szén-dioxid-koncentrációja

Durván megugrott a légkör szén-dioxid-koncentrációja

Újabb veszélyes mérföldkőhöz érkezett a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban; 50 százalékkal magasabb volt, mint az iparosodás kezdetén, és a növekedés aránya nagyobb, mint valaha – jelentette be az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 419,19 ppm volt, ami 1,82 ppm-mel magasabb az előző év azonos időszakához képest, és 50 százalékkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti, stabil 280 ppm – ismertette a számokat Pieter Tans, a NOAA klímakutatója.

A szén-dioxid-koncentráció májusban éri el éves csúcspontját az északi féltekén, még az előtt, hogy a növényzet teljesen virágba borulna, és a virágok, levelek, magvak és hajtások magukba szívnák a szén-dioxid egy részét.

“Az 50 százalékkal magasabb szén-dioxid-koncentráció egy új szintet jelent, ami nem jó jel” – hangoztatta Natalie Mahowald, a Cornell Egyetem klímakutatója. “Ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legrosszabb következményeit, jóval keményebben kell dolgoznunk azért, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást.”

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás több mint egyszerű hőmérsékletemelkedés. Szélsőségesebbé válik az időjárás, a viharok, gyakoribbak lesznek az erdő- és bozóttüzek és a szárazságok, emelkedik az óceánok vízszintje, savasodik a vizük. Az emberek egészségére is hatással van, több a hőség okozta elhalálozás, nőnek a pollenek okozta megbetegedések.

A légköri szén-dioxid-koncentráció megugrása nem jelent rekordot, főként a La Niña jelenség miatt, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán vizét – magyarázta Ralph Keeling, a Scripps Óceánkutató Intézet geokémikusa. Az ő édesapja volt az, aki elkezdte megfigyelni 1958-ban a szén-dioxid-koncentrációt a hawaii Mauna Loa-hegy tetejéről, és kidolgozta a híres Keeling-görbét.

A Scripps intézet, amely kissé másképp számítja ki a szén-dioxid-koncentrációt, azt közölte, hogy a májusi csúcs 418,9 ppm volt.

Bár a pandémia alatt a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozások miatt mintegy hét százalékkal csökkent a közlekedés, az utazások és más tevékenységek, ez túl kevés volt ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a szén-dioxid-kibocsátásra. A szén-dioxid mintegy ezer évig vagy tovább marad a levegőben, így a kibocsátásban bekövetkező éves változás nem jelez sokat.

A tízéves átlagos növekedési ráta azonban szintén rekordot döntött, jelenleg eléri a 2,4 ppm-et évente.

Forrás: HVG

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés