Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélessávú Internet-hozzáférés: megosztva még keresni is lehet rajta

Kütyük

Szélessávú Internet-hozzáférés: megosztva még keresni is lehet rajta

Az USA-ban jelentősen mérsékelhető az internetezés költsége a Speakeasy nevű, szélessávú Internet-csatlakozást biztosító cég új ajánlata révén, mellyel a felhasználók pénzért tovább oszthatják a Világhálóhoz való hozzáférésüket.

Mini Internet-szolgáltatóvá válhatnak a Speakeasy ügyfelei, amennyiben élnek a cég által biztosított lehetőséggel, és szomszédaik számára lehetővé teszik a Világhálóhoz való hozzáférést. A találó NetShare nevű program keretei között ugyanis a Seattle-i ISP arra buzdítja előfizetőit, hogy értékesítsék újra Internet-hozzáférésüket, ezzel csökkentvén saját, internetezésre fordított számlájuk összegét. No persze nem a hagyományos, kábeles megoldással, hanem vezetékmentes technológiával.

Elsőre ez maguknak az érintetteknek is furcsán hatott, hiszen egyik ISP sem szereti, ha egy ügyfele mások számára is elérhetővé teszi Internet-csatlakozásának használatát; ebben az esetben ugyanis nincsen bevétele az újabb internetezőből. A Jupiter Research elemzői azonban nagyszerű megoldásnak találták a Speakeasy ötletét, hiszen így tovább terjeszthető a Wi-Fi hozzáférések révén a szélessávú Internet-csatlakozás, anélkül, hogy költséges kábelezéssel kellene kialakítani új (DSL) vonalakat. Igaz, mivel egy sávszélességet használnak továbbra is az ügyfelek, ezért ha egyszerre többen csatlakoznak fel, az csökkenti az átviteli sebességet.

Természetesen a szolgáltató mindezt nem pusztán emberbaráti szeretetből teszi: miközben arra bíztatja ügyfeleit, hogy havi 20-100 dollárért (a Speakeasy eredeti ügyfele határozza meg, mennyiért) mások számára is tegyék elérhetővé az internetezés lehetőségét, a számlák kezelését a kezében tartja. Szintén az ISP biztosítja az alapvető szolgáltatásokat, mint például az e-mail postafiókok elérését. Ám az így befolyt összegek felét megkapja az eredeti ügyfél (nagyon szétaprózni a fent említett sávszélesség csökkenés miatt nem érdemes), ami jócskán mérsékelheti a havi számlát.

Egy ilyen vezetékmentes hálózati csatlakozás létrehozásához egy körülbelül 80 dolláros befektetésre van szükség, ami tulajdonképpen a router és az egyéb eszközök ára. Egy ehhez való csatlakozáshoz pedig mindössze egy átlagosan 40 dollárba kerülő Wi-Fi kártya szükségeltetik – szinte biztosra lefogadható, hogy a tengerentúlon hamarosan gyors terjedésnek fog indulni a módszer.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés