Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rejtőzködő file-cserélők

Kütyük

Rejtőzködő file-cserélők

A jogi szervezetek egyre agresszívabb fellépése elől a file-cserélők százmilliós tábora megpróbál eltűnni. Nem is eredménytelenül.

Alig egy hete írtunk arról, hogy a magánszféra intimitásába behatoló jogvédő szervezetek elleni felháborodásuk miatt lelkes programozók olyan szűrőszoftvert készítettek, mellyel megakadályozható, hogy például az RIAA kutasson merevlemezeinken. A különálló program használatára olyan peer to peer szolgáltatásoknál mutatkozott igény, amelyek nem rendelkeznek titkosítással, anonimitást lehetővé tevő megoldásokkal. A központi indexszerver nélküli hálózatoknak ugyanis pont ez az egyik gyengéje, hogy nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Léteznek azonban már olyan szolgáltatások is, amelyek önmagukba foglalják a titkosítást: a Blubster például a múlt héten jelentette be szoftverének új változatát, melyet egy új, biztonságos, decentralizált, öngyűjtő hálózatként aposztrofáltak, ami a felhasználók számára elérhetővé teszi a magánjellegű, névtelen hozzáférést. Ugyanakkor nem jelent teljes biztonságot a program, hiszen a Blubster nem rejti el a felhasználó IP-címét, így rövidebb-hosszabb kutakodás után mégiscsak bárkinek a nyomára lehet bukkanni (legalábbis a szolgáltatóig mindenképp, onnan pedig már könnyű út vezet a letöltögetőhöz).

Bekeményít a jogvédelem

A fenti hálózat mindenképpen megnehezíti az RIAA dolgát, mely egy pár hónapja kimondott bírósági ítélet nyomán szállt rá a felhasználókra. A file-cserélő eszközöket ugyanis legálisnak hirdette a bíróság, ám a jogsértést megvalósító felhasználókat már büntethetőnek nevezték. Ezt követően az amerikai jogvédő szervezet nagy erőkkel vetette bele magát a felszólító levelek kipostázásába, mintegy példát statuálandó embereket fenyegetett meg a bíróság elé való citálás, a várható hatalmas perköltség és jogdíj kifizetésének sötét fellegeivel.

Mikor megkérdezték Jonathan Lamy-t, az RIAA egyik szóvivőjét szervezete alkalmazta keresési eljárásáról, nem kívánt részletekbe bonyolódni. Azt azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy véleményük szerint az is büntetésre számíthat, aki megpróbálja kijátszani a jogsértést észlelő metódusokat. Mindez azonban nem rettentette el a felhasználókat, akik előtt a Blubster megoldásán kívül több lehetőségük is van a rejtőzésre.

Még több kibúvó

Ezek egyike az egyre terjedőben levő Wi-Fi hotspotokban rejlik. Keresni kell ugyanis egy olyan vezetékmentes (802.11) csatlakozási pontot, ami nyilvános, így nem igényel se előfizetést, se jelszót. Innen pedig fel lehet csatlakozni, s ha az RIAA mégis nyakon csípné a file-cserélőt, akkor sem tud sok mindent kezdeni egy nyilvános kapcsolódási hely IP-címével. Ez a megoldás inkább csak a fejlettebb országokban működik, ugyanis ezekben nyílik gyakori lehetőség ingyenes hotspot használatára.

A fenti – valljuk be, azért kényelmetlen – ˝megoldás˝ sokaknak azonban nem adatik meg. Ők a Freenet által kínált lehetőséggel élhetnek. Ian Clarke, a szolgáltatás létrehozója azt kívánta elérni, hogy hálózatán ne lehessen se a fel-, se a letöltők IP-címének birtokába jutni. Mivel a Freenet mára egy majdnem teljesen cenzúramentes, ám titkosított módszert kínál, ezért nagy jövőt jósolnak neki. Igaz, a keresés nehézsége, és a megosztott tartalom alacsony mennyisége miatt még nem vált olyan népszerűvé, mint a Kazaa vagy a WinMX – ám ami késik, az nem múlik. Clarke elmondta, hogy az RIAA fellépését követően egy hét alatt annyit nőtt a támogatottsága a Freenetnek, mint korábban két hónap alatt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés