Connect with us

Hirdetés

technokrata

FBI a zenemásolók nyomában

Kütyük

FBI a zenemásolók nyomában

Egy amerikai törvénytervezet felhatalmazást adna az FBI ügynökeinek kezébe, hogy a zenéket illegálisan letöltők után nyomozhassanak, illetve gyanúsítottakat előállíthassanak.

A HR-2517-es (más néven Deterrence and Education Act of 2003) törvénytervezet utasításokat tartalmaz az FBI számára jogvédett anyagok online forgalmának figyelésére. Emellett az iroda köteles lesz létrehozni egy figyelmeztetést is, amit a jogtulajdonosok a jogokat megsértők számára küldhetnek; valamint beindul az információcsere az FBI és a végrehajtó-szervek, jogtulajdonosok és az Internet-szolgáltatók között.

Az (USA-beli) Igazságügyi Minisztériumot szintén érinti a törvénytervezet, mely előírja, hogy a minisztérium alkalmazzon a témában megfelelően képzett (hackelés, jogsértések kezelése) ügynököket. Ezen kívül olyan oktatási program létrehozását is szorgalmazza, mely tájékoztatná a nyilvánosságot a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos tudnivalókról.

Számos problémás kérdést vet fel a törvénytervezet, mutatott rá az egyéni jogokat mindig is a szívén viselő Electronic Frontier Foundation egyik ügyvédje. Az alapítvány nevében nyilatkozó jogi képviselő ugyanis aggályosnak nevezte a bűnügyi eseményekre és a szerzői jogsértésekre való hivatalos reagálások egymáshoz egyre közeledő eljárását. ˝Az FBI nagyobb mértékű bevonása megrémítheti a felhasználók legtöbbjét, azt hihetik, hogy a kormányzat szimatol utánuk.˝ – mondta Wendy Seltzer, az EFF ügyvédje. Seltzer a magánszféra védelmezése miatt problematikusnak tartja a végrehajtó-szervek és az Internet-szolgáltatók közötti szálak szorosabbra húzását is.

Az RIAA természetesen teljes támogatásáról biztosította a törvénytervezetet. ˝A Smith-Berman [a törvénytervezetet megalkotó szenátorok nevei] névre hallgató program mind az FBI, mind a többi végrehajtó-szervek hatékonyságát képes növelni a szerzői jogok megsértésével kapcsolatosan, különösen a peer to peer hálózatok használói esetében.˝ – mondta Cary Sherman, az RIAA elnöke.

Ez már a második jogi szabályozási terv arra, hogy miként lehetne az illegálisan másolók számát drámai módon lecsökkenteni az Egyesült Államokban. Nemrég írtunk róla, hogy egy szintén USA-beli szenátor egyenesen az ezzel foglalkozók számítógépeit hatóságilag feljogosított tönkretételében látja a megoldást – Amerika északi felén lassan – de biztosan – fokozódik a (nemzetközi) helyzet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés