Connect with us

technokrata

Minden mozdultodról tud az Oculus Rift

Viselhető Tech

Minden mozdultodról tud az Oculus Rift

Igencsak megfigyeli a felhasználóját az új VR szemüveg.

Igencsak meglepő dolgokra bukkant a Gizmodo az új Oculus Rift felhasználási feltételei között. A portál ugyanis felfedezte, hogy a Facebook tulajdonában álló vállalat által készített szemüveg nemcsak a mozgás miatt figyeli folyamatosan a viselőjét. Az Oculus ugyanis kénye-kedve szerint felhasználhatja a szemüveggel készített kreatív tartalmakat (illetve harmadik félnek át is adhatja azokat) anélkül, hogy ezzel kapcsolatosan értesítené a felhasználót. Sőt, mindezeket akkor is felhasználhatja, ha ehhez nem is járul hozzá a felhasználó, ami különösen aggályos.

nimble-vr-nimble-sense-oculus-input

Bár aligha valószínű, hogy sokan folyamodnának tartalomkészítésre a Rift-en, számos kreatívot elriaszthat a Facebook hozzáállása. Sőt, nemcsak őket, de gyakorlatilag bárkit, akit zavar, ha viselkedéséről folyamatosan tudnak. A szemüveg ugyanis szinte minden adatot begyűjt a felhasználó viselkedéséről, hogy aztán célzott tartalmakkal (leginkább reklámokkal) láthassa el a viselőjét. Ebbe nemcsak a kipróbált alkalmazások, az IP-címek, de még a mozgások is beletartoznak, azaz a Facebook gyakorlatilag mindenről értesül.

oculus

Bár azt nem tudni, hogy ez az adatgyűjtés mikor megy végbe, valószínűsíthető, hogy a szemüveg már a bekapcsolása után mindenről “jegyezetel”. A Gizmodo felhívta a figyelmet, hogy ilyesformán csak idő kérdése, amíg az olyan hivatalok mint az NSA felfedezi magának a készüléket és ezen keresztül figyelje meg a kijelölt személyeket.

Forrás: OrigoSzólj hozzá!

További Viselhető Tech

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin