Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamarosan nálunk is lesznek okos városok?

E-gazdaság

Hamarosan nálunk is lesznek okos városok?

Újabb és újabb beruházások egyengetik a kínai tőkebefektetések dinamikus fejlődésének útját Magyarországon

Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

A nemzetgazdasági miniszter nyugtázta, hogy számos kínai vállalat működne együtt magyar partnerekkel az e-mobilitás, az intelligens közlekedési rendszerek, az autonóm vezetésű járművek, az okos városok fejlesztésében.

Az MTI-nek megküldött minisztériumi tájékoztatás szerint Varga Mihály rámutatott: “újabb és újabb beruházások egyengetik a kínai tőkebefektetések dinamikus fejlődésének útját Magyarországon”. Hozzátette: “a magyar iparfejlesztési tervekkel összhangban a kormány támogatja, hogy egyre inkább a magasabb kutatásfejlesztési és innovációs tartalommal rendelkező befektetések és tevékenységek jelenjenek meg hazánkban”.

Varga Mihály üdvözölte, hogy mindkét cég hosszú távra tervez: a Huawei részt kíván venni a zalaegerszegi tesztpálya technikai hátterének kiépítésében, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére is fejleszt programokat a vállalat. A BYD pedig Komáromban építi fel első európai elektromos-buszgyárát.
Tárgyalásain a miniszter felhívta a figyelmet a magyar kormány beszállítói hálózatot támogató programjára is. Mint mondta: a bővülő befektetések nemcsak a foglalkoztatottak számát, hanem – tovagyűrűző hatásként – a magyar vállalkozásokat és a kutatásfejlesztési kapacitásokat is erősítheti.
Magyarországon a második legnagyobb kínai befektetőnek számító, egyébként összesen 170 országban jelenlévő, Huawei Technologies dél-kínai központjában Varga Mihályt Csang Csunhsziang és Pang Csimin, a vállalat két elnökhelyettese arról tájékoztatta, hogy a 2009-ben indított magyarországi gyártás a cég Kínán kívüli legnagyobb termelési központjává vált. Csang Csunhsziang hangsúlyozta: mindezt a stabil üzleti környezet tette lehetővé – közölte a cég Varga Mihálynak a kínai infokommunikációs cég sencseni központjában tett látogatásáról szerdán az MTI-vel.

A vállalat legújabb fejlesztéseit, Magyarország digitalizációs fejlődését szolgáló vízióját Cseng Vejfeng, a magyar leányvállalat igazgatója mutatta be a nemzetgazdasági miniszternek. A Huawei vezetői a miniszternél érdeklődtek olyan magyarországi beruházások iránt, mint amilyen a zalaegerszegi önvezető autós tesztpálya infokommunikációja és Magyarország hosszútávú digitalizációs tervei. Válaszában Varga Mihály elmondta, a versenyképesség javítása érdekében január végén induló, GINOP-program (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) segíti a hazai kkv-k digitális felzárkóztatását is, és számítanak a Huawei tapasztalataira.

A Huawei kiállítóközpontjában okos város bemutatót tekintett meg a miniszter, ahol a közlekedést, biztonságot monitorozó és automatikusan riasztó rendszereket, okos buszmegállókat állítottak ki, illetve látogatást tett a Huawei 5G-s mobilkommunikációs hálózatot fejlesztő, “2012 Lab” kutatási központjában.

Az 1987-ben alapított, a világ vezető telekommunikációs cégei közé sorolható Huawei Biatorbágyon üzemelteti európai logisztikai központját. 2015-ben a cég 67,5 milliárd forint árbevételt ért el, a legfrissebb adatok alapján 242 munkavállalót alkalmaz. A BYD – Kína egyik legnagyobb vállalata – az akkumulátor-technológiára specializálódott, több high-tech-szektorban vezető szerepet játszik.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés