Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a LED izzók élettartamát is szándékosan rövidítik a gyártók

Smart home

Már a LED izzók élettartamát is szándékosan rövidítik a gyártók

Az izzószálas égők sorsára juthatnak a LED-es izzók.

A szándékos elévülésről több száz oldalas bejegyzést is írhatnánk, hiszen szinte életünk minden területén körülvesz minket. Miért is lenne fontosabb környezetünk, ha a gyártók rengeteg pénzt keresnek azon, ha újra és újra megvetetik velünk ugyanazt a terméket. Az izzószálas égők példáját bizonyára már mindenki ismeri. Míg a fejlesztések elején törekedtek az izzók élettartamának növelésére később rájöttek, hogy lényegesen jövedelmezőbb ha korlátozzák azt, hiszen így sosem tűnik el a kereslet a termékre. Példaként felhozhatnánk a Shelby Electric által gyártott égőt, mely már 1901 óta ég folyamatosan Livermore tűzoltóságán. Ez bizonyítja, hogy a technológia sokkal hosszabb üzemidőt tudna biztosítani az égőknek.

Most a jelek szerint a LED égőkön a sor. A jelenleg kapható egységek átlagos használat mellett átlagosan 40-45 évig is kibírják, ami persze nem hagyja nyugodni a gyártókat. Az előrejelzések szerint 2019-re kezd el jelentősen csökkenni a kereslet az ilyen izzókra. Most a ledes változatok igaz drágábbak, de még mindig elérhető áron adják őket. A gyártók már most kezdik megtenni a kezdeti lépéseket, a Philips például nemrég 10 ezer órás üzemidejű égőt dobott piacra. Az ázsiai gyártók azonban még tovább rövidítenék az elévülést.

Reméljük lesz elég ereje a környezetvédelmi lobbinak, és nem éljük át még egyszer ugyanazt a globális kudarcot a profit érdekében. Kalifornia már lépett is ez ügyben és jogszabállyal korlátozzák a gyártást. Az államban forgalmazott égők élettartamának el kell érnie a 10 ezer órát.

Forrás: Index.hu

 



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés