Connect with us

technokrata

Itt a Model 3! Bámulatosan olcsón adja új modelljét a Tesla

Garázs

Itt a Model 3! Bámulatosan olcsón adja új modelljét a Tesla

Már régóta várunk egy olyan elektromos autóra, mely nem luxus szuperautóként akar betörni a piacra. Ma reggel április 1-jén a Tesla bemutatta a Model 3-at, mely nagyjából egy 3-as BMW méreteivel, és egy tökéletes városi autó praktikus kialakításával szeretné meghódítani a világot.

A valóban lehengerlő elektromos jármű nagyszerűsége azonban nem az új funkciókban és a sosem látott dizájnban rejlik (annak ellenére, hogy biztosan utána fordulnak majd az utcán), hanem alacsony árában. A Model 3 alapára kevesebb, mint fele a legnépszerűbb Model S-nek. A forintra átszámított alig 10 millió forintos árcédula bizony sokak érdeklődését felkeltette már a bemutató napján.

Kígyózó sorok álltak a márkaüzletek előtt már tegnap is, hogy letegyék az 1000 dolláros előleget és megrendeljék a Model 3-at. Ez közel 134 millió dolláros bevételt hozott már most a fiatal gyártónak. A négyajtós üveghátú járműveket azonban csak 2017 elejétől kezdik el kiszállítani, és először a USA nyugati partjára érkezik. Mire Európába ér akár plusz másfél évet is várhatunk, így csak 2018 közepétől lehet a miénk az új modell.

Ez persze nem valami tervezési hiba vagy csuszás miatt van így. A gyártó új akkumulátorgyárat épít a Panasonic együttműködésével (Tesla Gigafactory), mely 2017-től a teljes állományt ki fogja szolgálni, és lehetővé teszi, hogy a Model 3 jelentősen nagyobb számban kerüljön piacra. Az elmúlt három és fél évben a Tesa mindössze 100 ezer járművet értékesített, ami rendkívül kevésnek számít az autóiparban. Annak ellenére, hogy modelljeiket 20-30 milliós áron adják, jelenleg igen veszteségesek, de a Tesla Model 3 végre fordíthat a kockán, és talán az átlagember életébe is betörhet.

Az új autó 215 mérföldet (344 km) is képes lesz megtenni egyetlen töltéssel, de egy drágább variánst választva akár a 300 mérföldet is elérhetjük majd. Persze ezek a modellek már akár 50-60 ezer dollárba is kerülhetnek. Az autót egyértelműen nem sportautónak szánják, így a 6 másodperces 0-ról 100-ra való gyorsulással elégedettek lehetünk.

20160401tesla-model-320160401tesla-model-3220160401tesla-model-33

Sajnos meg kell említenünk, hogy itthon még nem telepítettek Tesla Superchargert, azaz saját dedikált töltőjével nem használhatjuk az autót. Elon Musk cége azonban ezen is változtatni kíván a közeljövőben, összesen 7200 gyorstöltőt fognak elhelyezni világszerte és márkakereskedéseiket 215-ről 441-re gyarapítják 2017-re.Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin