Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már mi, magyarok is beléphetünk a virtuális valóságba

Viselhető Tech

Már mi, magyarok is beléphetünk a virtuális valóságba

Kolivri: elindult az első magyar VR videó és fotómegosztó oldal!

Az idei évben számos bejelentésnek lehettünk tanúi a Virtuális Valóság (Virtual Reality) területén, elég a CES-en bemutatott 360 fokos kamerákra, VR szemüvegekre, vagy az egyre jobb pixelsűrűségű, és kiemelkedő teljesítményű mobiltelefonokra gondolni. Látható, hogy a jóslatoknak megfelelően 2016 tényleg a VR éve lett.

A mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó ARworks erre reagálva hozta létre a Kolivri nevű rendszerét, melynek segítségével bárki nézhet VR videót, akár VR szemüveggel, vagy anélkül, számítógépen, és mobiltelefonon: a hazai viszonylatban egyedülálló megoldást több hónapnyi fejlesztés és tesztelés alapozta meg, ennek eredményeképpen az internetes oldal mellett a Kolivri rendelkezik saját Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik.

sony-morpheus-vr-4285

Az indulással kapcsolatban Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője és alapítója elmondta: „A VR körül még nagy a bizonytalanság a piacon, egyre többen szállnak be, de még sincs egy egységes rendszer, ami mögé beállhatnak a tartalomgyártók, vagy épp a nézők. A terjedést nehezíti az egyes platformok eltérő formátuma és kezelőfelülete is. A Kolivri elindításával az volt a célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a VR tartalmakat, ezért olyan rendszert építettünk, amely okostelefonon is kiválóan működik.”

A Kolivri számára most a legfontosabb a stabil növekedés, így a nemzetközi mellett hazai közönségre, és tartalomgyártókra is számít. Ezzel kapcsolatban Budaházy Szabolcs elmondta: „Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a számára érdekes és izgalmas videókat a Kolivri oldalán. Ugyan a 360 fokos kamerák még csak egy szűk körben terjedtek el, de hiszünk abban, hogy hamarosan egyre több amatőr és profi tartalom készül majd Magyarországon.”

smssunggearvr

A Kolivri lényege, hogy az internetes oldal mellett Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik. A Kolivri hamarosan elérhető lesz Oculus Rift szemüvegen, a jövőbeni tervek között szerepel még a HTC Vive-ra, valamint a Playstation VR szemüvegre történő fejlesztés is.



Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés