Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön ez e-bőr: forradalom a viselhető eszközök piacán?

Viselhető Tech

Jön ez e-bőr: forradalom a viselhető eszközök piacán?

Szó szerint viselhető eszközzel álltak elő a Tokiói Egyetem kutatói.

Nem akármilyen megoldással forradalmasítanák a viselhető eszközök piacát a Tokiói Egyetem kutatói. A fejlesztők ugyanis olyan polymerből készült fénykibocsátó diódákat alkottak, amik lehelletvékonyak így bárki számára kényelmesen viselhetőek. Az e-bőrnek keresztelt technológia PLED-jei piros, zöld és kék színben is világítanak, azaz többféle információ is megjeleníthető rajtuk keresztül. ebor1

Sajnos azonban a megoldásnak az egyik nagy rákfenéje, hogy bizony néhány óránál tovább nem működik, hiszen a szabad levegő, a víz és a pára mind-mind kihatással van az élettartamára. Ezt úgy oldották meg a fejlesztők, hogy a PLED-re egy különleges védőréteged húztak rá, ami így teljesen kizárja a külső behatásokat.

Érdekesség, hogy a védőbevonattal ellátott megjelenítő egyáltalán nem gyűrődik, hibátlanul ott marad a bőrön. Üröm az örömben, technológia jelenleg néhány napig működőképes azaz még távol vagyunk az okosórák leváltásától. Pedig a cél egyértelműen ez, a fejlesztők szerint az elektromos impulzus hatására működő eszközök idővel teljesen eltüntethetik a ma ismert viselhető eszközöket.

ebor2

A mostani prototípus különlegessége, hogy már most igen éles megjelenítést tesz lehetővé, azaz nap közben is kiválóan láthatja a viselője. A demonstráció során a Tokiói Egyetem logóját, illetve digitális számokat jelenítettek meg az e-bőrön, méghozzá jó minőségben.  Valószínűleg még évek telnek el a piacra kerülésig, de az biztos, hogy a jövőben a jelenleginél olcsóbb viselhető készülékekkel jelentkezhetnek a gyártók a piacon.

Forrás: HVG



Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés