Connect with us

Hirdetés

technokrata

AeroGlass: itt a magyar okosszemüveg alkalmazás pilótáknak

Viselhető Tech

AeroGlass: itt a magyar okosszemüveg alkalmazás pilótáknak

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó budapesti EU Edge újabb sikeres spin-off céget indított útjára: az AeroGlass egy okosszemüvegre fejlesztett alkalmazás, amely a pilóták navigációját hivatott segíteni. A projekt legújabb sikereként a brüsszeli Horizon 2020 uniós innovációs alap is érdemesnek találta az ötletet arra, hogy pénzügyileg támogassa a fejlesztést.

Az AeroGlass a fejlesztőcég házon belüli kezdeményezésnek indult 2013 decemberében, és mára egy nemzetközi spin-off céggé nőtte ki magát. Az EU Edge-nek nem ez az első projektje, amely a cég szoftverfejlesztési kompetenciáinak köszönhetően önálló sikereket arat az IT piacon. Az e-kereskedelmi rendszereket támogató Scarab Research-öt szintén a magyar fejlesztőcsapat hozta létre.

A cég vezetője, Maróy Ákos szerint az EU Edge számos olyan újdonságban megmutatta már magát, amellyel az IT piacon is frissnek számító trendekre reflektáltak. Az Aero Glass esetében a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) által kínált lehetőségeket vették alapul. Az okosszemüveggel használható program 360°-ban és 3D-ben mutat minden információt, amelyre a repülés során a fülkében ülő pilótának szüksége lehet. A pilóták ugyanúgy látják a légtér valós képét, mint egy hagyományos szemüvegen át, csak a program segítségével megjelennek előttük a területre és a környezetre vonatkozó adatok is. Az Aero Glass saját ötletként indult, amelyen kezdetben az EU Edge munkatársai dolgoztak. A projekt mára kinőtte a fejlesztőcég kereteit, és egy különálló, nemzetközi fejlesztőcsapat dolgozik rajta. A projekt érdekessége, hogy kezdetektől fogva aktívan részt vett benne maga a cégvezető is, ezúttal elsősorban fejlesztőként.

Idén a Horizon 2020 programban, amely az Európai Unió innovációkat és kutatásokat támogató közpénz-alapja, az Aero Glass – két másik magyar projekttel együtt – közel 1,1 milliárd forintos támogatáshoz jutott. A pályázatot az Ateknea Solutions mérnökiroda készítette. A befolyó összegből a szoftver további finomítását és népszerűsítését szeretnék fedezni, amelyek a fejlesztőcsapat közép-hosszú távú tervei között szerepelnek.

A piaci elemzések azt mutatják, hogy mivel az okosszemüvegek (head-mounted-display) az elkövetkezendő öt évben egyszerűbbé és hordhatóbbá válnak majd, ez a piac évente 60-70%-kal fog nőni. Ehhez szorosan kapcsolódik az AR iparág fejlődése is, hiszen sokkal szélesebb platformon lesz használható, mint jelenleg a virtuális valóság (virtual reality – VR). Az előzetes becslések alapján az iparág 2020-ra 150 milliárd USD (több mint 42 billió forint) bevétellel számolhat, amelynek jelentős részét az AR által generált összeg tesz majd ki.



Szólj hozzá!

További Viselhető Tech

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés