Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így tüzeljen tűzifával környezettudatosan

tűzifával fakupac

LifeStyle

Így tüzeljen tűzifával környezettudatosan

Így tüzeljen tűzifával környezettudatosan

Amikor a tűzifával való fűtésről hallunk, az első gondolatunk biztosan nem az, hogy ez a fűtési mód is lehet környezetkímélő. És valóban, a magyar helyzet eléggé rossz. A használatban lévő körülbelül 1 millió tüzelőberendezés töredéke felel meg a jelenlegi szabályozásnak, mivel több évtizedes rendszerekről van szó. Pedig a közhiedelemmel ellentétben a tűzifával való tüzelés is lehet környezettudatos! De mégis hogyan?

Öko-tűzterek

A 2020-tól életbe lépett rendelet alapján központi fűtést már nem engedélyeznek, csak akkor, ha a berendezés úgynevezett öko-tűztérrel rendelkezik. Ezek az új fejlesztésű tűzterek a többszinten bevezetett és előmelegített égéslevegőnek köszönhetően jelentősen megnövekedett hatásfokkal működnek.  Sőt, a károsanyag kibocsátásuk is sokkal alacsonyabb.

Hőszigetelésük is jóval fejlettebb: bár az ajtó üvegfelülete egyre nagyobb, ezt kompenzálja a  dupla rétegezés és a berendezés alján, tetején és sok esetben oldalt elhelyezett hőszigetelő lapok.

Az eredmény: lényegesen kevesebb tűzifára van szükség, és sokkal jobb az égés. Ennek következtében lényegesen kevesebb szén-monoxid, szerves szénvegyület, korom és nitrogéndioxid kerül a levegőbe. Már léteznek olyan, az öko-designnak megfelelő készülékek, amelyek hatásfoka minimum 80%, míg szállópor kibocsátásuk kézi szabályozásnál maximum 35 mg/MJ automatikus szabályozásnál 25 mg/MJ. Az ilyen berendezéseket Ausztriában és Svájcban már szmogriadó esetén is lehet használni.

Tehát ha környezettudatosan szeretnénk fűteni ezzel az egyébként megújuló energiaforrással, akkor mindenképp érdemes öko-tűztérrel rendelkező berendezésre váltanunk.

Megfelelő minőségű tűzifa

Nemcsak a környezettudatos tüzelést, de a pénztárcánkat és a fűtőberendezést is kíméli a jó minőségű megfelelően száraz tűzifa. Tűzifa vásárlása esetén a következő szempontokra kell figyelni:

  • A fa fajtája legyen kemény, például bükk, cser, kőris vagy gyertyán
  • A fa legyen megfelelő méretűre hasítva. Érdemes már ilyen formában is szárítani, így könnyebben és jobban szárad.
  • Kritikus fontosságú a fa nedvességtartalma.  A légszáraz tűzifa 15% nedvességtartalommal rendelkezik. Efölött lényegesen romlik a fűtőteljesítmény, növekszik a károsanyag kibocsátás és beszennyezi a fűtőberendezést

Érdemes ezért előre tervezni, és ellenőrzött forrásból, telephellyel rendelkező cégtől vásárolni tűzifát. Bár a tűzifa ára így kicsit magasabb lehet, de biztosan megfelelő minőséget és a kért mennyiséget fogjuk kapni.

Ha előre felaprított, garantált mennyiségű és minőségű tűzifát szeretne vásárolni, mi a Fakupacot ajánljuk.

Helyes begyújtás

Nemcsak a fűtőeszköz és a tűzifa minősége fontos a környezet megóvásának szempontjából, de az sem mindegy, hogy hogyan gyújtunk be. Igyekezzünk minél kevesebb papírt használni, és mindenképpen kerüljük a színes papírt. Úgy rakjuk meg a berendezést, hogy az égés fokozatosan terjedjen: vagy fentről lefelé, vagy elölről hátrafelé. Ezen kívül nagyon lényeges még az elegendő égéslevegő biztosítása, valamint annak a megfelelő időben történő elzárása is.

Karbantartás

Szintén az üzemeltető felelőssége, hogy a fűtőberendezés és az égéskör rendszeresen legyen tisztítva és karbantartva. Nem érdemes elhanyagolni, mert mind a környezetre de a rendszer élettartamára is rossz hatással lehet!

A levegőben levő szállópor (PM10, PM2,5) mennyiségének 80%-a  a lakossági fűtésből származik. A szállópor belégzése pedig komoly egészségügyi problémát okozhat. Pedig láthatjuk: a tűzifás fűtés is lehet környezetbarát! Legyünk felelősek, és óvjuk meg világunkat a gyermekeinknek és unokáinknak!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés