Connect with us

technokrata

Apple: a fingó-alkalmazástól az oktatásig

Smart home

Apple: a fingó-alkalmazástól az oktatásig

Az Apple-t sok vád érte az elmúlt években, miszerint ergonómiai újításaival olyan szintre leegyszerűsítette a technológiai eszközök használatát, mely egyenesen az ember elbutulásához vezet. Nos, a cupertinói vállalat most alaposan rácáfolt erre.

Több mint fél éve írtunk róla, hogy az iPad az oktatásban lehet úttörő, és lám: ma már közel 1.5 millió iPad-et használnak az oktatásban közel 20.000 alkalmazással, mely szám várhatóan a közeljövőben többszörösére fog nőni.

Ezt felismerve az Apple tegnapi rendezvényén bejelentette a 2010-ben megjelent iBooks második kiadását. Az új felturbózott hordozható könyvespolc előnye, hogy már tartalmaz oktatással kapcsolatos anyagokat, tankönyveket, ezzel segítve a buzgó tanulókat. Mostantól minden egy ujjnyújtásnyira lesz a felhasználótól: legyen szó 3 dimenziós ábrákról, képekről, videókról, mindenhez akár egy ablakban hozzáférhetnek az iPad használók.Roger Rosner, a Productivity Applications elnöke szerint „Semmilyen nyomtatott könyv nem szállhat ezzel szembe”, lévén az új könyvespolc folyamatosan frissül, ez persze nyilvánvaló. Akár olvashatjuk a kijelzőt, mint egy jegyzetfüzetet, vagy elforgatva, nézegethetjük a képeket, videókat, vagy akár előre összeállított kvízekre, feladatsorokra is válaszolhatunk, ezzel csiszolva az agyunkat. A jegyzetek egy szerves része az új iBooks 2-nek, akár memókat is eéhelyezhetünk az oldalakra, vagy kis 3×5 colos Sticky Note-okat a gyors áttekinthetőség miatt a vizsgák előtt. Természetesen továbbra is le lehet tölteni a már megvásárolt tartalmakat, akár újra meg újra.

Az iBooks 2 ingyenesen elérhető az App Storeból, sőt, aki látni szeretné az app igazi arcát, letöltheti mellé a High School Science, Biology-t, a Dinosaurs and Prehistoric Life, Natural History Insects-t, a My First ABC , és a Wilson’s Life on Earth első két fejezetét, szintén ingyen.

iBooks Author

A tegnapi második újítás az Apple iBooks Authorja: ez egy nagyon egyszerű, Drag and Drop alapú interaktív Ebook készítő szoftver, melyet egy 136 megabájtos OSX program formájában a Mac App Storeból lehet letölteni Apple számítógépünkre. Innentől már csak percek választják el a felhasználót a könyvkészítéstől.

Hova tovább, az Apple szorgalmazza, hogy minél több kiadó kezdje használni, és készítsenek interaktív könyveket, legyen szó akár bonyolult mérnöki tanagyagról, vagy egy szimpla gyerek könyvről. Eddig egy Ebook elkészítése rengeteg időt, és pénzt emésztett fel, de az Apple új szoftvere ezt jelentősen leegyszerűsíti.

A bonyolult szövegtördelés, és kódolás helyett, elég csak a kíván tartalmat behúzni a munkaterületre, és akár egy előre beállított sablonra igazítja az egészet. Videók, hanganyagok, és képek is használhatók, és természetesen Word dokumentumok –ami automatikusan fejezetekre, és címekre bontódik, és persze használhatunk Keynote prezentációt is, amivel interaktív Slidehowt készíthetünk.

Akik kicsit benne vannak a HTML, és JavaScript kódolásba, neki is állhatnak akár egy kis házi irománynak, vagy teljes értékű multimédiás interaktív könyvnek. Az iBook Author ingyenes, és az alábbi linken le is tölthető: http://itunes.apple.com/app/id490152466 Persze minimum OSX 10.7.2-es Lion kell a futtatásához.

iTunes U

Az Apple oktatási rendezvényén New Yorkba nem csak az iBooks 2, és iBooks Author lett bemutatva, hanem az iTunes U alkalmazás is, ami segít mind a tanároknak mind a diákoknak abban, hogy egyszerűen rendezzék a tananyagaikat, akár iPadon, iPhone on, vagy iPod Touch-on.

Az iTunes U azon felül, hogy hozzáférést engedélyez a már megszokott digitális tartalmakhoz, egyben a tanárok és diákok új kommunikációs platformja is. Az alap képernyő sokban hasonlít az iBook apphoz, azaz egy könyvespolc, ami tartalmazza a tantárgyakat. Egy tantárgyra rábökve, azonnal elérhetővé válik a témakör. A tanárok, persze kiadhatnak egész tanterveket, írhatnak memókat, és persze erről a diákok is értesülnek. Ha a diák elkészült egy feladattal, meg is jelölheti hogy kész van, és már csak le kell adnia az óráján.

Természetesen az iTunes U átjárhatóságot biztosít a médiák között, így a tanár akár megadhat bizonyos tartalmakat egy Ebookban, vagy videókat küldhet, amit a diák vagy online nézhet, vagy letöltheti magának későbbi felhasználásra. Hasonlóan az iBook2-nél itt is megadhatunk magunknak jegyzeteket, és memókat.

Az Apple szerint, most már bárhonnan hozzá lehet férni az iTunes U szolgáltatáshoz, nem csak az adott órán, továbbá most már a világ nagy egyetemek az óráit is figyelemmel kísérhetjük. Ez hatalmas ugrás az oktatásban, mivel sosem adatott még ilyen lehetőség, és szabadság a tudás terjesztésében, és mind ezt az iskola falain kívül.

Jelenleg az iTunes U szolgáltatja a legnagyobb ingyenes oktatási anyagot a világon, és legalább 1000 egyetem használja.  Az ingyenes iTunes U letölthető az Appstoreból.Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu