Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindent a Xiaomi robotporszívók rendszeres karbantartásáról és tisztításáról

Xiaomi robotporszívók

Smart home

Mindent a Xiaomi robotporszívók rendszeres karbantartásáról és tisztításáról

Mindent a Xiaomi robotporszívók rendszeres karbantartásáról és tisztításáról

A hagyományos porszívókhoz hasonlóan a robotporszívók is rendszeres karbantartást és tisztítást igényelnek a felhasználók részéről. Ezzel nemcsak az eszközök élettartamát növelhetjük meg, hanem a takarítás hatékonysága sem csökken majd le néhány hónappal a vásárlást követően.

Természetesen a Xiaomi robotporszívói esetén is nagyon fontos a rendszeres karbantartás, valamint a gyakori tisztítás, azonban a gyártó termékeiről elmondható, hogy a legtöbb folyamat rendkívül egyszerű, rengeteg segítséget kapunk hozzá, mindemellett pedig havonta alig 15-30 perc szabadidőnket igényli. Az alábbiakban a xiaomiszerviz.com munkatársai szedték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Karbantartásban segít a Mi Home alkalmazás

A Xiaomi robotporszívók üzemeltetéséhez elengedhetetlen feltelepíteni okostelefonunkra a Mi Home alkalmazást, mely egyfajta társapplikációként egy komplett útmutatót biztosít ahhoz, hogy mit kell tennünk, milyen folyamatokat kell elvégeznünk ahhoz, hogy az eszköz megőrizze takarítási tulajdonságait, illetve élettartama se szenvedjen csorbát.

Ennél is nagyobb előny azonban, hogy az alkalmazásban komplett statisztikákat találunk a karbantartást igénylő eszközökről. Megtudhatjuk például, hogy hány órát volt használatban eddig a szűrő, amivel kapcsolatban a Xiaomi mindegyik robotporszívója kapcsán egységesen 150 üzemóra vagy 3 hónapos csereciklus javasolt. Ha ezt eléri a szűrő, az applikáció azonnal figyelmeztet minket, így gyakorlatilag el sem tudjuk felejteni ezeket a beavatkozásokat.

xiaomi  robotporszívók

A Xiaomi robotporszívók karbantartást és tisztítást igénylő elemei

Noha kisebb-nagyobb mértékben minden Xiaomi robotporszívó különbözik egymástól, általánosságban azonban mindegyiken megtalálhatók azok az elemek, melyek rendszeres karbantartást vagy tisztítást igényelnek. Ezeket vettük sorra az alábbiakban:

Szűrő

A Xiaomi legtöbb porszívójában HEPA filter kapott helyet, ami rengeteg koszt és pollent képes felfogni, illetve magában tartani. Munkája passzív módon zajlik, mégis rendkívül lényeges ahhoz, hogy robotporszívónk működése akadálytalan legyen. A legtöbb termék esetén 150 üzemórát vagy 3 hónapot követően kell cserélnünk ezt az alkatrészt, ami nemcsak a takarítás hatékonyságára lesz jó hatással, hanem otthonunk levegőjére is.

Fontos kiemelni, hogy vannak Xiaomi robotporszívók, melyek mosható szűrővel rendelkeznek. Ezt mindig ellenőrizzük a termék leírásában, hiszen ilyen esetben elegendő lesz átöblíteni csak a gép filterjét, majd száradás után újra használhatóvá válik. A nem mosható szűrők esetében azonban ne kísérletezzünk ilyesmivel, mert könnyedén tönkre tehetjük vele a porszívót is.

Főkefe

Kivétel nélkül minden Xiaomi robotporszívón központi alkatrészként funkcionál az úgynevezett főkefe. A termék alsó felén elhelyezkedő, jellemzően hengeres kiegészítő forgómozgással biztosítja, hogy a padlóról és a szőnyegről a szívómotor nyílása felé terelje a port, illetve a koszt, ami azt jelenti, hogy állandó működésben, folyamatos kopásban van.

Szerencsére a gyártó strapabíró alapanyagokból alakította ki, így elegendő 6-12 hónap vagy 300 üzemóra után cserélni, azonban legalább havonta egyszer – kisállatok vagy hosszúhajú családtagok mellett inkább kéthetente – manuálisan megtisztítani. Szedjük le róla a rácsavarodott haj- és szőrszálakat, valamint az egyéb szennyeződéseket, hogy a porszívó visszakaphassa régi teljesítményét.

Oldalkefe

Az oldalkefe egy nagyon speciális kiegészítőnek tekinthető a Xiaomi robotporszívóin, hiszen a főkeféhez hasonlóan folyamatos munkában van, azonban nem a gépek alsó felén, hanem valamelyik sarkán helyezkedik el. Forgómozgást végezve az a feladata, hogy a falak és bútor mellől, valamint a sarkokból is ki tudja szedni a koszt, illetve a port azáltal, hogy a forgás során a szívómotorhoz tereli azt.

Az oldalkefe cseréjét 200 üzemóra vagy 3-6 hónap után javasolja a Xiaomi, de szemrevételezéssel láthatjuk, hogy mennyire kopottak a szálak, így ha előbb van szükség a cserére, ne halogassuk, hiszen ez a kis alkatrész is sokat hozzátesz a működés hatékonyságához. Két csere között ezért mindig mossuk le, takarítsuk le, szabadítsuk meg a felcsavarodott haj- és szőrszálaktól a mindig optimális hatás érdekében.

Bolygókerék

A bolygókerék rendszeres tisztítása szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy robotporszívónk működése makulátlan maradhasson. Ez a készülék alsó felén elhelyezett kiegészítő a kormányzásban és a pontos munkavégzésben játszik fontos szerepet, így elkoszolódás vagy elakadás esetén akadályozhatja a mozgást. Legalább havonta egyszer érdemes megtisztítani, hogy elkerüljük ezt a problémát.

Szenzorok

Noha a meghibásodásukat nem tudjuk megakadályozni vele, ellenben egy Xiaomi robotporszívó hatékony működéséhez elengedhetetlen lesz, hogy az eszköz megfelelően lássa, illetve érzékelje környezetét. Ehhez szükség lesz arra, hogy kéthetente egyszer alaposan megtisztítsuk a szenzorokat és az egyéb érzékelőket, melyek elhelyezkedéséről a termék kézikönyve minden esetben pontos leírást ad.

Töltőállomás

Szintén gyakori takarítást igényel a Xiaomi robotporszívók töltőállomása. A gyártó termékeit ugyanis egy külön dokkolóval tudjuk tölteni, melyekre a robotok maguktól visszatalálnak és feltöltenek, de ha a töltőcsatlakozók túl koszosak vagy porosak, akkor ez a folyamat nem tud végbe menni. Emiatt legalább havi rendszerességgel portalanítsuk a töltőállomást is, különös tekintettel a csatlakozóvégekre. Mindezt természetesen csak áramtalanítás után!

Vigyázzunk a nedves alkatrészekkel!

A robotporszívók legtöbb alkatrészét egyáltalán nem tilos vízzel tisztítani, azonban nem árt odafigyelni arra, hogy különösen a mosható filter és a főkefe esetén csak és kizárólag akkor szereljük össze és indítsuk útnak az eszközt, ha minden eleme megfelelően kiszáradt. Ellenkező esetben a robotporszívó meghibásodását kockáztatjuk egy zárlattal. Ugyanez érvényes a töltőcsatlakozókra is, melyek kapcsán kerüljük a nedves törlőrongyok használatát.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés