Connect with us

technokrata

Mindjárt itt a szuperolcsó napelem

Smart home

Mindjárt itt a szuperolcsó napelem

A technológia gyakorlatilag kész, már csak a tömeggyártásra kell várni.

Forradalom jöhet a napelemgyártásban, legalábbis ha sikerül elhárítani minden akadályt Henry Snaith, az Oxfordi Egyetem professzora által megalkotott eszköz elől. A szakember ugyanis a hagyományos, igen drágán beszerezhető szilíciumkristály helyett perovszkitelemeket használ, hiszen ezek csak ötödannyiba kerülnek.

olcsonapelem

A tesztelés nem most kezdődött, Snaith már hét éve kísérletezik az ilyesfajta napelemekkel. Kezdetben még csak 3,8%-os hatékonysággal működtek a panelek, immáron viszont 20,3%-nál járnak, ami gyakorlatilag minimálisan marad csak el a szilíciumkristályos napelemekétől, viszont sokkal olcsóbb.

Sokan attól tartottak, hogy a perovszkit használatával megalkotott napelemek túlságosan kényesek lesznek, hiszen az anyag teljesítménye meredeken romlik, ha nagy hő, víz vagy épp oxigén éri. A tesztek alapján viszont a kész panelek jól viselik a meleget és a levegőt is.

A legnagyobb kérdés tehát egyelőre csak az, hogy vajon meddig kell még várni, amíg sikerül kereskedelmi forgalomba hozni az új napelemeket. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez már nincs is olyan távol, így akár egy-két év múlva megjelenhetnek az ötödannyiba kerülő panelek, amik alaposan felrázhatják a piacot.

Forrás: HVGSzólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Hirdetés

Műszaki-Magazin.hu