Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az MIT lézerkamerája elől nincs menekvés

Smart home

Az MIT lézerkamerája elől nincs menekvés

Ha ilyen kamerákból állna egy biztonsági rendszer, akkor a holttér fogalma megszűnne és az elbújás esélyét minimálisnak sem lehetne mondani.

Az MIT kutatólaborjában dolgozó srácok ismét egy érdekes találmánnyal rukkoltak elő, nem mellesleg egy humoros oktatófilmet is mellékeltek hozzá. A célszemély (tárgy) tökéletes takarásban van, a kamera lencséje egyáltalán nem látja, köszönhetően egy falnak, ami mögé a szobor el lett dugva. Mégis valamilyen oknál fogva tökéletesen kivehető a körvonala egy másik szobában található kontrolmonitoron. De hogyan is lehetséges ez? A kamera átlát a falon? Mert ugye a hőkamera szóba se jöhet egy ilyen élettelen menekülő ember-szobor esetében és tükröződés sincsen sehol.


Válasz egyszerű, a megoldás viszont egyáltalán nem az: lézerrel. Ez a kamera ugyanis nem egy mezei kamera, hanem lézer technológián alapul. Az eszköz lézernyalábokat lövell magából a szemközti fal felé, mellyel az „érintkezik” és szétterjed. Egyes fotonok becsapódnak a céltárgyba, mások mennek a nagyvilágba tovább. Néhány foton eltérő időközönként visszajut a kamera lencséjébe, mely begyűjti azok információt, azaz mennyi idő alatt értek vissza a szétrobbanás helyszínétől és ez alapján a kamera kiszámolja a távolságot milliméter pontossággal. Ezt minden egyes beérkező foton esetén kiszámolja, így kapunk képet a fényvisszaverő tárgy pontos helyzetéről, méretéről és alakjáról. Természetesen nem elég egy pontra fókuszálva lőni a lézert, ezért folyamatosan pozícionál a kamera és minden pillanatban máshova küldi a lézerimpulzust, pont, mint egy letapogatásnál. Végeredményben egy algoritmus kiszámolja az adatokat és a képalkotó rekonstruálja a végeredményt. Most még ne gondoljunk 20 megapixeles, tű éles képekre, de kezdetnek egyáltalán nem rossz és a biztonsági őr elől se lehet majd elbújni.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés