Connect with us

technokrata

50 éve kerülte meg Gagarin a Földet

Smart home

50 éve kerülte meg Gagarin a Földet

A szovjet kozmonauta (és a világ) első, bolygónk körüli űrutazásának a magyarok is emléket állítanak.

Április 12-én és 15-én nagyszabású rendezvények keretében emlékezik meg a Puli űrcsapata Jurij Gagarin első Föld körüli űrrepülésének 50. évfordulójáról. A világszerte ünnepelt Jurij Éjszakája (Yuri’s Night) rendezvények keretében április 12-én a Műcsarnokban, április 15-én pedig a Corvintetőn lesznek látogathatók. A hivatalos Google Lunar X Prize (GLXP) űrcsapat, a Puli, rendezvényeinek létrehívását a csapat újonnan kijelölt művészeti vezetője, a KFT együttes tagja és a Sc.Art együttes alapítója, Márton András koordinálta.

A Puli Csapat elsődleges célja továbbra is a GLXP kihívásának teljesítése, azaz 2014-ig egy robot eljuttatása a Holdra. Ez a feladat jelentős műszaki és anyagi kihívás, amely ugyanakkor óriási jelentőségű gazdaságilag és kultúrtörténetileg. A Puli, mialatt a Holdra szánt eszközét fejleszti, és a projekthez partnereket és támogatókat keres, nagyon fontos ismeretterjesztő munkát is végez: előadásokon és rendezvényeken keresztül igyekszik felhívni a figyelmet a tudományos és mérnöki pályák jelentőségére, szépségére, és kihívásaira. Ezen céljának további erősítésére és kiegészítésére a csapat Márton Andrást, a KFT zenekar tagját, a Sc.Art együttes alapítóját nevezte ki a projekt művészeti vezetőjének.

Márton András feladata olyan művészeti projektek létrehozása lesz, amelyek a Pulit és a világűr tematikáját a művészetekkel párosítva népszerűsítik, illetve együtt új értékeket hoznak létre. A Puli Csapat és Márton András első együttműködéseként Jurij Gagarin 50 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én történt első űrrepüléséről két nagyszabású rendezvény keretében emlékeznek meg.

Jurij éjszakája: Tudomány és művészet
Műcsarnok, Előadóterem
2011. április 12. 19 óra
Belépődíj: 800 Ft

A programból:
– Zene a világűr hangjaiból: a Kiégő izzók vizuális csoport vetít a Sc.Art együttes zeneanyagára (www.scartmusic.com)
– Magyarok a Holdon: bemutatkozik a Puli Space projekt
– A világűr meghódítása az orosz science fiction-ben, a Galaktika Magazin vendégeinek beszélgetése: Földeák Iván (fordító), Schubert Gusztáv (Filmvilág, főszerkesztő), Képes Gábor (író-múzeológus), Csordás Attila (Galaktika Magazin)
– First Orbit, az Európai Űrügynökség és a Nemzetközi Űrállomás legénységének közreműködésével készült film magyarországi premierje (részlet)

Jurij éjszakája (Ráadás+): Űrparti, holdkór, zene
Corvintető
2011. április 15. 21óra
A belépés ingyenes

Esti program
– Kozmikus hangbemutató: Márton András (Sc.Art Lab)
– Puli Space performance
– Vetítés: a Kiégő izzók vizuális csoport
– Élőzene: Szalay András (ex-Pantha Rei), Barcza Gergely, Szalay Dániel
– Holdkór (Nézd nagyfelbontású távcsővel a Holdat a teraszról! Ha tiszta az ég.)

Késő esti program:
Jövőzene presents Futuremusic: Munchi (NL), Palotai, Wondawulf (Csodafarkas), DublicSzólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin