Connect with us

technokrata

Szegeden vagy Pécsett épülhet az európai szuperlézer kutatóközpont

Smart home

Szegeden vagy Pécsett épülhet az európai szuperlézer kutatóközpont

Magyarország kiemelt stratégiai célja egy európai kutatási nagyberendezés helyszínének megszerzése, ezért Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter irányításával hazánk pályázatot nyújtott be az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer befogadásának elnyerésére.

A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szeged helyszínnel pályázik, tartalék helyszínnek pedig Pécset jelöli meg. A Kormány 2008. szeptemberi döntése értelmében hazánk pályázik a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (ESFRI) által javasolt nagy kutatási infrastruktúra projektek egyikének magyarországi megvalósítására, elsődlegesen az Európai Neutronkutató Központ (ESS), másodlagosan az ELI projektre. Az ELI projekt egy sportcsarnok méretű, nagyon rövid impulzusidejű, ebből adódóan, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló szuperlézer megépítését célozza összeurópai összefogással.

A szakmailag legalkalmasabb magyar helyszín kiválasztása érdekében helyszínértékelő bizottságot állított fel Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, olvasható a Meh honlapján. A szakértőkből álló testület az előre rögzített értékelési szempontok, a különböző helyszínek projektjavaslatai, valamint a helyszíni látogatások alapján készítette el döntési javaslatát. A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szeged helyszínnel pályázik, tartalék helyszínnek pedig Pécset jelöli meg.

Az ELI előkészítő projektjében francia irányítással 13 ország (köztük Magyarország) vesz részt a berendezés terveinek kidolgozásában. A berendezés megépítésére szóló helyszínpályázaton Magyarország mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez. A végleges terv 2010-re készül el. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni. Egyedülállósága miatt még Nobel díjas eredményekre is lehet számítani, amelyekben akár magyar fizikusok is osztozhatnak majd.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin