Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kibővült és nyilvánossá vált az Írószövetségi Könyvtár

Smart home

Kibővült és nyilvánossá vált az Írószövetségi Könyvtár

“A bizonytalanságból egy új intézmény született” – jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára az Ex Libris Könyvtár avatóján szerdán. Az intézmény a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével jött létre egy sikeres együttműködés eredményeként.

Az immár azonos székhellyel nyilvános könyvtárként működő gyűjtemények megnyitóján részt vett Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke, Molnár Géza, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) elnöke, valamint Keömley Eszter könyvtárvezető, az intézményt működtető Ex Libris Könyvtári Alapítvány képviselője.

A két elődintézmény, a több mint 130 éves múlttal rendelkező Postás Könyvtár és az 1945-től működő Írószövetségi Könyvtár helyzete már évek óta igen nehéz volt, fenntartási gondokkal küszködtek, bezárás, megszüntetés fenyegette létüket.

A hatékony egyeztetéseknek köszönhetően hónapok alatt sikerült megoldást találni a két intézmény problémájára: a TEMI befogadta az Írószövetségi Könyvtárat, ami pedig helyet adott a Postás Könyvtár könyveinek.

Az egyesülésnek köszönhetően az Írószövetségi Könyvtár újra nyilvános könyvtárrá alakulhat, lakossági szolgáltatásokat nyújthat, s így pályázati támogatásokhoz is hozzájuthat a jövőben, a Postás Könyvtár könyvállománya biztos helyre került, korszerű szolgáltató tevékenységét pedig az eredeti helyszín közelében folytathatja.

A sikeres együttműködés legfőbb nyertese maga az olvasó: az Írószövetség tagjai, illetve könyvtárának és a volt Postás Könyvtár olvasótábora (összesen mintegy 1200 fő), és természetesen a környék polgárai.

A könyvtár egykori gazdái, a Magyar Posta és a Magyar Telekom anyagilag is jelentősen hozzájárultak a költözés, rendszerezés, raktárbővítés költségeihez, míg a TEMI a költözést és a működtetést összesen csaknem 17 millió forinttal támogatta 2008-ban és 2009-ben, az OKM-nek pedig koordináló szerepe volt a folyamatban.

Jelenleg – az Ex Libris Könyvtári Alapítványon keresztül – a TEMI és a Magyar Írószövetség közösen működteti a könyvtárat, az egykori Postás Könyvtár szakemberei pedig szakszerűen gondozzák mindkét állományt.

Az egyesülés után egy szakemberek számára is izgalmas állományú könyvtár nyithatta meg kapuit. A két könyvtár nyilvántartásában nem olvadt össze, a két állomány egyébként is különböző, de épp ezért jól ki is egészíti egymást. Az összesen mintegy 200.000 dokumentumos gyűjtemény (60% írószövetségi, 40% “postás”) nagyságrendileg csaknem ötöde a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtári anyagának, s a fővárosban a húsz legnagyobb könyvtár közé tartozik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés