Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezer éves halcsapdát találtak a Google Earth felhasználói

Smart home

Ezer éves halcsapdát találtak a Google Earth felhasználói

Egy hatalmas kiterjedésű és több mint ezer éves halcsapdára bukkantak angol régészek a walesi Teifi folyón a Google Earth segítségével. A felfedezés sokat elárulhat a környék egykori lakóinak életmódjáról.

Mióta a Google Earth segítségével naponta milliók vizsgálják a Földről készült műholdfelvételeket rendszeresen jelennek meg híradások különféle felfedezésekről. Az elmúlt néhány hét során a felhasználók szív alakú szigetet, marihuána ültetvényeket és milliárdokat érő kincset is találtak a Google alkalmazásával és majdnem ráleltek Atlantisz elsüllyedt városára is, de erről később kiderült, hogy mégsem az, aminek hitték. A legújabb felfedezés, melynek megtalálását a Google Earth is segítette, egy több mint ezer éves halcsapda a walesi Terife folyón, ami sokat elárulhat a régió lakóinak életmódjáról a középkorban.

A furcsa víz alatti építményre először egy a terület felett elhaladó repülő utasai figyeltek fel, akik régészeket értesítettek a felfedezésükről. A tudósok ezután a Google Earth műholdképeit nagyítva egy közel hármoszáz méteres V alakú kőszerkezetre bukkantak a víz alatt, amit szerintük, halászatra használhattak egy évezreddel ezelőtt. A halcsapdát később búvárok segítségével is megvizsgálták.

“A csapdát egy nagy lélekszámú halász közösség hozhatta létre. A halak dagály idején bent ragadtak az építmény két fala között, ahonnan később már könnyű volt kifogni őket. Mivel ennek a szerkezetnek eredetileg el kellett érnie a folyó felszínét, ma viszont már harminc centiméterrel alatta van, a vízszint emelkedése alapján arra következtettünk, hogy ezer évnél is régebben készülhetett.” – mondta el Dr Ziggy Otto az ősi építményt a víz alatt is megvizsgáló egyik tudós a Telegraph – nak. A halcsapdákat a középkorban széles körben használták a vízparti településeken, és sok esetben ezek a szerkezetek biztosították a halászfalvak lakóinak a megélhetését. A tudósok ma már csak kevés hasonló csapda helyét ismerik Wales környékén.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés