Connect with us

Hirdetés

technokrata

Életveszélyesek a kalózrádiók?

Smart home

Életveszélyesek a kalózrádiók?

Engedély nélkül sugárzó rádiók munkatársait tartóztatták le Londonban, mert az adásuk zavarhatta a tűzoltók és a légi irányítás frekvenciáit. Angliában jelenleg több mint 150 kalózrádió üzemel, annak ellenére, hogy közel ötven illegális stúdiót zártak be a hatóságok tavaly.

Öt embert állítottak elő és több ezer fontnyi technikai berendezést foglaltak le a rendőrök egy észak-londoni kalózrádiónál tartott razzia során. A rádiót azért zárták be, mert az adása zavarta egy engedéllyel rendelkező rádióállomás sugárzását, de a hatóságok szerint az illegális rádióadók meggátolhatják a mentők a tűzoltók vagy a légi irányítás telekommunikációs rendszerének a megfelelő működését is.

A rádiósok tagadják a vádakat. “Nem azt mondom, hogy még soha sem volt példa arra, hogy egy kalózrádió adása problémákat okozott, de ezeknek a rádióknak a kilencven százaléka ma már nem használ, olyan technológiát, ami más adásokat zavarna.” – nyilatkozta Steve az Ice Cold FM nevű kalózrádió munkatársa a BBC-nek.

Bár hirdetések, például szórakozóhelyek vagy partik reklámjai a kalózrádiók egy részén is hallhatóak, az engedély nélkül sugárzó rádiók munkatársainak többségét, nem anyagi érdek, inkább a zene szeretete veszi rá arra, hogy rádiózni kezdjen. Sok adó közösségi feladatokat is ellát, és egy-egy környék eseményeiről tudósit.

A kalózrádiók azért terjedtek el Angliában, mert az illetékes hatóság ritkán engedélyezi egy új adó indítását, és a frekvenciákra pályázóknak komoly anyagi háttérrel kell rendelkezniük. Bár az interneten keresztül bárki működtethet rádiót, az illegális adók alapítói általában azért döntenek a földi sugárzás mellett, még akkor is, ha ezzel törvényt sértenek, mert a hallgatóik nagy része a kocsijában rádiózik, vagy pedig nem engedhet meg magának egy internet előfizetést.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés