Connect with us

technokrata

Az orosz kozmonauták nem használhatják az amerikai űrhajósok wc-jét

Smart home

Az orosz kozmonauták nem használhatják az amerikai űrhajósok wc-jét

Az űrturisták és űrhajósok azt gondolhatták, hogy a kicsinyes irigységet és más nézeteltérést hátrahagyták a Földön, azonban sajnos ez nem így van. Egy veterán orosz űrhajós ugyanis nem használhatja az amerikai űrhajósok eszközeit és létesítményeit, mivel a kereskedelmi érdekek megváltoztatták az űrbéli együttműködés alapjait.

Az űr már nem a nemzetközi harmónia utolsó mentsvára. Az űrhajósok egykoron megosztották egymással az erőforrásaikat, az ételt, a felszerelést és a wc-t. Gennady Padalka veterán orosz űrhajós arra panaszkodott, hogy nem edzhet amerikai kollégái kerékpárján, valamint a wc-jüket sem használhatja.

Az orosz űrhajós szerint a földi kereskedelmi csatározások megváltoztatják az űrbéli morált is. Padalka 1998-as első útja óta kiváló kapcsolatot ápolt űrbéli kollégáival, az amerikaiak pedig készségesen együttműködtek, írja a Guardian. Mindez azonban 2005-ben megváltozott, mikor az űrsétákat kereskedelmi alapokra helyezték, Moszkva benyújtotta a számlát az Egyesült Államoknak az űrhajósok földkörüli kirándulása után.

Padalka a Novaya Gazeta lapnak adott interjújában elmondta, hogy visszautasították kérelmét az amerikai kerékpár-használatra, valamint arra is kötelezték, hogy minden űrhajós a saját, “nemzeti wc-jében” végezze dolgát, az orosz űrhajósokat ezzel eltiltották az amerikai luxuskialakítású űr-wc használatától. Az űrhajós – aki a nemzetközi űrállomás következő parancsnoka lesz – szerint ezzel az űrbéli munkájukat nehezítik meg.

Az űrbéli viszony akkor mérgesedett el, amikor 2003-ban az oroszok pénzt kértek a többi űr-ügynökségtől a kozmonauták után.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin