Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az orosz kozmonauták nem használhatják az amerikai űrhajósok wc-jét

Smart home

Az orosz kozmonauták nem használhatják az amerikai űrhajósok wc-jét

Az űrturisták és űrhajósok azt gondolhatták, hogy a kicsinyes irigységet és más nézeteltérést hátrahagyták a Földön, azonban sajnos ez nem így van. Egy veterán orosz űrhajós ugyanis nem használhatja az amerikai űrhajósok eszközeit és létesítményeit, mivel a kereskedelmi érdekek megváltoztatták az űrbéli együttműködés alapjait.

Az űr már nem a nemzetközi harmónia utolsó mentsvára. Az űrhajósok egykoron megosztották egymással az erőforrásaikat, az ételt, a felszerelést és a wc-t. Gennady Padalka veterán orosz űrhajós arra panaszkodott, hogy nem edzhet amerikai kollégái kerékpárján, valamint a wc-jüket sem használhatja.

Az orosz űrhajós szerint a földi kereskedelmi csatározások megváltoztatják az űrbéli morált is. Padalka 1998-as első útja óta kiváló kapcsolatot ápolt űrbéli kollégáival, az amerikaiak pedig készségesen együttműködtek, írja a Guardian. Mindez azonban 2005-ben megváltozott, mikor az űrsétákat kereskedelmi alapokra helyezték, Moszkva benyújtotta a számlát az Egyesült Államoknak az űrhajósok földkörüli kirándulása után.

Padalka a Novaya Gazeta lapnak adott interjújában elmondta, hogy visszautasították kérelmét az amerikai kerékpár-használatra, valamint arra is kötelezték, hogy minden űrhajós a saját, “nemzeti wc-jében” végezze dolgát, az orosz űrhajósokat ezzel eltiltották az amerikai luxuskialakítású űr-wc használatától. Az űrhajós – aki a nemzetközi űrállomás következő parancsnoka lesz – szerint ezzel az űrbéli munkájukat nehezítik meg.

Az űrbéli viszony akkor mérgesedett el, amikor 2003-ban az oroszok pénzt kértek a többi űr-ügynökségtől a kozmonauták után.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés