Connect with us

technokrata

A digitális átállás esély Európának

Smart home

A digitális átállás esély Európának

A digitális átállás során felszabaduló spektrum hasznosítása óriási lehetőség az európai gazdaság számára, mondta kedden Brüsszelben az EU távközlési biztosával, Viviane Redinggel folytatott tárgyalása után Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a tagállamok nemzeti szabályozó hatóságait tömörítő Rádióspektrum-politikai Csoport (RSPG) elnöke.

Az analóg műsorszórásról digitálisra való átállás során felszabaduló spektrum, illetve frekvenciakészlet újrahasznosítása a műsorszórás megújításán túl a mobil szélessáv területén is elősegítheti új szolgáltatások és innovatív technológiák piacra lépését, és ezek pozitív hatását valamennyi európai polgár élvezheti – mondta Pataki. Az NHH elnöke hozzátette, hogy az Uniót és Magyarországot is sújtó világgazdasági válság közepette az elektronikus hírközlés a stabilitás és a növekedés fontos tényezője lehet, hiszen az új szolgáltatások megjelenése döntő szerepet játszhat az európai és ezen belül a magyar gazdaság növekedésének újraindításában.

Pataki hangsúlyozta, hogy a felszabaduló 790-862 MHz sáv hatékony hasznosítása egyedülálló alkalom az európai hírközlési piacon. A lehetőségek maximális kihasználása érdekében a nemzeti hatóságokat tömörítő RSPG még májusban elkészíti ajánlását az EU Bizottság számára. Pataki szerint mielőbb biztosítani kell új és továbbfejlesztett szolgáltatások megjelenésének lehetőségét, fokozni kell a tagállamok közötti együttműködést, a Bizottságnak pedig a lehető leggyorsabban lépnie kell, az uniós szintű szabályozási bizonytalanság csökkentése érdekében.

A digitális átállás révén felszabaduló frekvenciakészlet a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások területén történő felhasználása uniós szinten mintegy 150-200 milliárd euró hozzáadott értéket jelenthet – mondta a sajtótájékoztatón Viviane Reding, aki ezért különösen fontosnak nevezte az RSPG és a Bizottság együttműködését, illetve az RSPG által folytatott munkát. Viviane Reding szerint a megfelelő uniós és nemzeti döntéseket még idén ősszel meg kell hozni, amennyiben Európa valóban ki akarja használni a digitális átállás adta lehetőségeket. Hozzátette, a sikerhez nagy szükség van a hatóságok együttműködésére és az eredményességhez elengedhetetlen szakmai függetlenség megőrzésére.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin