Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megöli a fákat a Wi-Fi?

Smart home

Megöli a fákat a Wi-Fi?

Holland kutatók szerint veszélyben vannak a lombhullató fák.

Nyugat-Hollandia egyik városában, Alphen aan den Rijnben rendelték meg azt a kutatást, ami a 2,5 GHz-es frekvenciájú vezetékmentes hálózati csatlakozások környezetre gyakorolt élettani hatását vizsgálta. A Wageningen Egyetem sejtbiológiai kutatással foglalkozó tanszékének tudósai arra keresték a választ, hogy a Wi-Fi jelentette sugárzás érinti, érintheti-e negatívan a sugárzást kibocsátó eszközök közelében levő növényeket. A kutatók nem kaptak megnyugtató eredményt…

kőris fa

A kőrisfa nem Wi-Fi barát?

A hollandok megállapítása szerint a Wi-Fi pontok közelében levő kőrisfák az elmúlt években a megszokottnál gyakrabban mutatták valamilyen sérülés (törés, szövetelhalás), deformáció, elváltozás jelét. Kiderítendő, hogy ezért közvetve vagy közvetlenül a vezetékmentes hálózati sugárzás felelős-e, három hónapnyi intenzív vizsgálatnak vetették alá az ismert hozzáférési pontok közelében levő fákat. Ezen időszak alatt a 100 milliwattos, 2412-2472 megaherzes tartományba eső sugárzástól 50-300 centiméteres távolságban levő levelek szabad szemmel is észlelhető elváltozásokat mutattak – többek között elszíneződést, ami a levelek külső sejtrétegének eltűnése miatt következett be. Ezt kiszáradás, végül az érintett levél elhalása követte. Emellett arra is fényt derített a kutatás, hogy a növények egyéb részeire is hatással volt a sugárzás: a kutatók lassabb növekedést és későbbre tolódó virágzást figyeltek meg Wi-Fi hálózatok közelében.

Elbagatellizálható a jelenség a vizsgálat rövid időtartama és korlátozott mintavételezése miatt, ám a holland kutatók komolyan veszik a kapott eredményeket, ezért új kutatást készítenek elő. Ennek során nagyobb területen és hosszabb ideig vizsgálnák a fákat érő hatásokat és azok következményeit. A terv részletei egyelőre még nem ismertek – az egyetem kutatói egy 2011 februárjában esedékes konferencián számolnak be részletekbe menően felméréseikről és jövőbeli elképzeléseikről.

Egyértelmű válasz tehát egyelőre nincsen a kérdésre. Amint arra a helyi Dutch Antenna Agency is felhívta a figyelmet, a tanulmány alanyainál megfigyelt abnormalitásnak más kiváltó oka is lehet, például egy olyan betegség, ami általános az ezen az éghajlaton élő kőriseknél. Emellett azt is megjegyzi, hogy a fentivel analóg vizsgálatokat végeztek más fafajtáknál is, ám ott nem lehetett kimutatni hasonló negatív hatást.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés