Connect with us

Hirdetés

technokrata

LCD-billentyűzet a Microsofttól

Smart home

LCD-billentyűzet a Microsofttól

Az érintőképernyős gépelésé a jövő?

A redmondi vállalat alkalmazott tudományokkal foglalkozó csoportja speciális billentyűzetet fejlesztett ki: az egyetlen nagy érintőképenyőre alapuló eszköz – prototípus formájában – már el is készült. A fizikailag lenyomható billentyűk nélkül létező készülék hatalmas előnye, hogy szinte bármilyen igény szerint testre szabható. Akár különböző nyelvek billentyűzet-kiosztásáról, akár számítógépes játékok használatáról vagy digitális szórakoztatóközpont vezérléséről van szó, a Microsoft Adaptive Keyboard alkalmazkodik használója igényeihez.

microsoft_adaptive_keyboard.jpg

Arra kereste a választ a fejlesztés során a Microsoft Hardware részlege, hogy miként lehet a kijelzés és az adatbevitel képességeket egyetlen billentyűzetben összeházasítani, annak érdekében, hogy produktívabbá tehessék a felhasználókat. Amint az köztudott, a ma ismert QWERTY billentyűzet-kiosztás még az írógépek korszakából származik, amikor a tintaszalaggal operáló, egy-egy karaktert tartalmazó apró kalapácsok leütési ideje és útja túl hosszúnak bizonyult, így folyamatosan összeakadtak a kis fémdarabok. Ezt kiküszöbölendő, az egymás után gyakran leütött karaktereket a billentyűzeten egymástól távol helyezték el, ami sokat segített a zavartalan, folyamatos gépelés elérésében. A számítógépes klaviatúrák megjelenésével ugyan idejétmúlttá vált a koncepció, ám a megszokás miatt mindmáig uralkodó maradt a QWERTY kiosztás.

Visszatérve a Microsoft Adaptive Keyboardra: a gyakorlatilag a teljes panelt elfoglaló érintésérzékeny felülettel bíró prototípus egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható. A korábban általunk is ismertetett orosz Art Lebedev designstudió készítette OLED-es billentyűzet – melynek minden gombja szerves fénykibocsátó kijelzőből áll, így szintén testre szabható – továbbra sem akadt kihívóra. Értelemszerűen nem is készteti semmi az oroszokat az ár csökkentésére, ami pedig igen borsos: jelenleg egy Optimus Maximus billentyűzet 2400 dollárért vásárolható meg.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés